Kävin kävelyllä ihailemassa ruskaantuvaa maisemaa. Reittini varrella kasvoi vaahteroita, joiden lehdissä oli pikimustia pilkkuja. Mitähän ne ovat?
Kuva: Johanna Mehtola
Teksti: Johanna Mehtola
Kävin kävelyllä ihailemassa ruskaantuvaa maisemaa. Reittini varrella kasvoi vaahteroita, joiden lehdissä oli pikimustia pilkkuja. Mitähän ne ovat? Vastaus löytyy Suomen Luonnosta 8/1989. Seppo Vuokko vastasi tuolloin Kysy luonnosta -palstalla näin:
”Mustat täplät saa aikaan kotelosieni Rhytisma acerinum, jota aiheuttamiensa oireitten mukaisesti kutsutaan vaahterantervatäpläsieneksi.
Mustissa laikuissa muodostuvat sienen itiöemät. Syksyllä ne eivät kuitenkaan ole vielä kypsiä, vaan vasta keväällä itiöt vapautuvat itiökoteloistaan ja nousevat ilmavirtausten mukana ylös, ja jos onni suosii, itiöt takertuvat juuri puhjenneisiiin vaahteranlehtiin. Koska itiöt nousevat maasta puuhun, eniten täplälehtiä on puun alaosassa.
Talvehtimistapa tekee myös torjunnasta helppoa. Vaahteranlehdet kannattaa haravoida syksyllä ja kompostoida riittävän kaukana vaahterasta. Tauti ei tosin paljonkaan haittaa vaahteraa ja monet pitävät ruskaisia mustatäpläisiä lehtiä kauniina.”
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.