Voin syödä mainiosti kantarelleja, mustiatorvisieniä ja herkkutatteja mutta jos syön suppilovahveroita, rouskuja tai kaupan herkkusieniä, saan heti vatsanväänteitä. Mistä tämä voi johtua?
Teksti: Lasse Kosonen
Ihmisten ruoansulatus suhtautuu eri sienilajeihin eri tavoin. Osa ihmisistä saa vatsanväänteitä syötyään hyviäkin ruokasieniä. Jotkut saavat oireita keltavahveroista ja herkkutateista, toiset kaupan herkkusienistä. Jotkut eivät pysty syömään sieniä lainkaan. Sienet varastoivat itseensä sienisokereita eli trehaloosia, joka on maitosokerin tavoin disakkaridi. Elimistömme sen sijaan pystyy käyttämään sokereita hyväkseen vain monosakkarideina. Kaikilla ihmisillä elimistö ei pysty pilkkomaan sitä ja tästä aiheutuu vatsavaivoja, ripulia ja ilmavaivoja, jotka muistuttavat suuresti laktoosi-intoleranssin aiheuttamia oireita.
Trehalaasi-entsyymi hajottaa ohutsuolessa sienisokeria. Joiltakin ihmisiltä tämä entsyymi kuitenkin puuttuu ja tästä johtuu hyvienkin ruokasienten soveltumattomuus näille ihmisille. Ainoa hoito on välttää niitä sienilajeja, joista oireita syntyy.
Asiaa tutkittiin Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa 1990-luvulla ja tätä kautta koko ilmiö pääsi julkisuuteen. Trehaloosin määrä vaihtelee eri sienilajeilla ja toinen laji voi olla turvallisempi syötävä kuin toinen. Erityisen paljon trehaloosia todettiin hallavahakkaassa, keltavahverossa, vaaleaorakkaassa, lehmäntatissa ja herkkutatissa. Rouskuissa tai mustatorvisienessä sitä todettiin vähän. On huomattava että Suomenkaan kaikkia ruokasienilajeja ei ole tässä mielessä tutkittu ja trehaloosin määrä vaihtelee suuresti myös sienilajin sisällä.
Viimeistä sanaa ei varmastikaan ole vielä asiassa sanottu. Jonkin verran esiintyy myös sieniallergiaa. Esimerkiksi kaupan siitakkeesta voi saada niin sanotun siitakeihottuman.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Lasse Kosonen vastaa Kysy luonnosta -palstalla lukijoiden kysymyksiin. Kososen erityisaluetta on sienet. Kosonen on vastannut lukijoiden kysymyksiin vuodesta 2010.