Pääsiäispupu tai pääsiäisjänis on toisinaan värikäs ja toisinaan vain värikkäästi pukeutunut jäniseläin jota tavataan lähinnä keväisin. Erikoislaatuisen siitä tekee se, että se munii värikkäitä munia. Pääsiäispupun munat ovat toisinaan suklaisia.
Pääsiäsipupu. Kuva: Wikimedia Commons
Pääsiäispupu tai pääsiäisjänis on toisinaan värikäs ja toisinaan vain värikkäästi pukeutunut jäniseläin jota tavataan lähinnä keväisin. Erikoislaatuisen siitä tekee se, että se munii värikkäitä munia. Pääsiäispupun munat ovat toisinaan suklaisia.
Eläimen munimiskäyttäytyminen vaihtelee. Se hiipii usein salaa asuntoihin, missä asuu lapsia ja munii erilaisiin piiloihin. Pääsiäisen aikoihin lasten kannattaakin etsiä asunnon piiloista suklaisia munia. Toisinaan se valitsee kauniin kulhon ja laskee kasan munia kulhoon.
Ensimmäiset pääsiäispupu havainnot, mistä on kirjallisia mainintoja, on tehty 1600-luvulla Saksassa. Tällöinkin se on jättänyt jälkeensä munia, mutta sen on havaittu munivan itse ensimmäisen kerran 1800-luvulla Yhdysvalloissa.
Pääsiäsipupu tunnetaan ainakin koko läntisessä maailmassa. Australia, missä on tunnetusti muutenkin hyvin ainutlaatuinen lajisto, on tässä poikkeus. Australiasta löytyy pääsiäispupun tavoin toimiva pussimäyrä, joka niinikään jättää jälkeensä makeismunia. Jänikset ovat Australiassa haitallinen vieraslaji.
Lepus paschaus
Luokittelu: Jäniseläin
Koko: Vaihtelee paljon yksilöittäin. Yleisimmin välillä 34–60 cm ja 1,5–5 kg
Jäljet: Kuten tavalisillakin jäniksillä, mutta toisinaan se loikkii vain taka jaloilla
Ravinto: Rairuoho, ohra ja vehnä oras. Syö myös voikukkia, ruohoa ja porkkanoita.
Lisääntyminen: Pääsäispupun voisi sanoa lisääntyvän kuin jänisten.
Levinneisyys: Yleinen kaikkialla läntisessä kulttuurissa Australiaa lukuunottamatta.
Tiesitkö? Pääsiäispupua pidetään myös hedelmällisyyden symbolina. Jäniksen nopea lisääntyminen yhdistettynä muniin tekee siitä erittäin väkevän hedelmällisyyssymbolin.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Isokoskelo on sopeutunut erinomaisesti sukeltavaan elämäntyyliin. Näitä karaistuneita lintuja jää meille usein paljonkin talvehtimaan. Toisaalta isokoskelo on myös ensimmäisiä muuttolintujamme.
Lehtohepokatin löytäminen pihapensaasta on aina elämys. Komean näköinen ja kokoinen otus ei näyttäydy mielellään, ja sirityksen paikallistaminenkin on vaikeaa.