Kosmetiikkateollisuudessa käytetään yli 26 000 erilaista ainesosaa. Niiden kaikkien vaikutuksista saati yhteisvaikutuksista ei ole tutkittua tietoa.
Kuva: Istockphoto
Teksti: Johanna Mehtola
Kosmetiikkateollisuudessa käytetään yli 26 000 erilaista ainesosaa. Niiden kaikkien vaikutuksista saati yhteisvaikutuksista ei ole tutkittua tietoa. Koostumusta säätelee kosmetiikkalainsäädäntö, joka huomioi terveysnäkökohtia, mutta ei rajoita ympäristölle vaarallisten aineiden lisäämistä tuotteisiin eikä aseta vaatimuksia esimerkiksi ainesosien hajoavuudelle luonnossa.
Jos käyttää päivittäin vaikka kymmentä kosmetiikkatuotetta, siitä kertyy jo valtava määrä altistavia raaka-aineita. Allergiat ja muu herkistyminen tietyille aineille voivat seurata pienestäkin kemikaalimäärästä.
Kemppariostoksilla harkinta kannattaa, jos haluaa valita ympäristöystävällisemmän ja samalla terveellisemmän vaihtoehdon. Niitä löytyy esimerkiksi Joutsenmerkillä varustetuista tuotteista sekä luonnonkosmetiikasta.
Vinkkejä kosmetiikkaviidakkoon
1. Tutustu tuoteselosteisiin ja noudata niissä annettuja ohjeita.
2. Ota selvää ongelmallisista aineista ja pyydä lisätietoa myyjäosapuolelta.
3. Vältä turhia hajusteita.
4. Vältä mikromuoveja.
5. Suosi ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Niitä tarjoavat esimerkiksi Pohjoismaisella ympäristömerkillä eli Joutsenmerkillä varustetut tuotteet sekä erilaiset luonnonkosmetiikkatuotteet.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Luontokuvaaja Paavo HamusenLuontokuvauskoulun kuudennessa osassa keskitytään eri polttoväleihin. Lue lisää luontokuvauksesta 15.8. ilmestyvästä Suomen Luonnosta.
Luontokuvaaja Paavo HamusenLuontokuvauskoulun viidennessä osassa keskitytään kuvausvälineisiin ja kuvakulmaan. Lue lisää luontokuvauksesta 6.6. ilmestyvästä Suomen Luonnosta.
Uuden vaarallisia kemikaaleja koskevan viestintästrategian on tarkoitus parantaa kemikaalitietoisuutta ja vähentää vaaratilanteita. Kansallinen strategia on laadittu Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) johdolla, ja siinä on pyritty huomioimaan niin terveys- kuin ympäristökysymykset.