Luontokuvaaja Paavo Hamusen Luontokuvauskoulun kymmenennessä ja viimeisessä osassa perehdytään ilta- ja yökuvauksen saloihin.
Kuusamon Myllykoski, aika 20 s, aukko 11, 14 mm, ISO 400. Kuva: Paavo Hamunen
Luontokuvaaja Paavo HamusenLuontokuvauskoulun kymmenennessä ja viimeisessä osassa perehdytään ilta- ja yökuvauksen saloihin. Lue lisää luontokuvauksesta 12.112. ilmestyvästä Suomen Luonnosta.
1. Eletään vuoden pimeintä aikaa mutta se ei tarkoita, etteikö kuvia ulkona luonnossa voisi ottaa. Kuu heijastaa valoa ja tähtitaivas on komean näköinen. Jos asut kaupungissa, niin joudut ”valosaastetta” väistämään maaseudulle pois keinovalojen piiristä. Kaupunki ja kulttuurimaisema on myös omalla tavallaan kaunis. Jalusta on kameran ohella tärkein kuvaajan apuväline hämärässä. Kirkkaissa kaupungin valoissa saatat pärjätä ilman jalustaa suuremmalla ISO -arvolla. Suurella ISO -arvolla tarkkaile kuvaan tulevaa kohinaa.
2. Jos valotusaikasi venyvät pitkiksi ja kuvassasi on tähtiä, kuu tai revontulia, niin maapallon pyöriminen tekee tähdistä ja kuusta viiruja, sekä teräväreunaiset revontulet menettävät terävyytensä. Liikettä voi käyttää myös tehokeinona.
3. Pyri säilyttämään ilta- ja yökuvissa hetken tunnelma. Kuun valaisema luminen maisema valottuu kameran automaatikalla helposti päivänvalokuvaksi, ole tarkkana valotuksen suhteen.
4. Kuvan tarkentaminen on pimeässä ja hämärässä ongelmallista. Automaattitarkennuksella kirkkaana yönä voit tarkentaa kuuhun tai kirkkaaseen tähteen ja tarkennuksen jälkeen muuttaa objektiivista tarkennusnastan manuaali asentoon, näin tarkennus pysyy äärettömässä. Voit tietyistä hämärä ja kuvaamiseen soveltuviin objektiiveihin tehdä merkin äärettömän kohtaan tarkennusrenkaaseen hakemalla kohdan päivänvalossa.
5. Kuviisi saat mukavasti vaihtelua illan- ja yön tunnelmilla. Jääaiheet sopivat hyvin kuvattaviksi myös pimeällä, kun niitä valaistaan esimerkiksi sähkölampulla. Nuotion tai kynttilän loimotus tuo mukavasti tunnelmaa kuviisi.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Luontokuvaaja Paavo Hamusen Luontokuvauskoulun yhdeksännessä osassa kuvataan marrasajan niukkaa värimaailmaa. Lue lisää luontokuvauksesta 14.11. ilmestyvästä Suomen Luonnosta.
Luontokuvaaja Paavo Hamusen Luontokuvauskoulun kahdeksannessa osassa mennään metsään kuvaamaan. Lue lisää luontokuvauksesta 10.10. ilmestyvästä Suomen Luonnosta.
Luontokuvaaja Paavo Hamusen Luontokuvauskoulun seitsemännessä osassa kuvataan ruskaa ja tutustutaan muotoon ja sommitteluun. Lue lisää luontokuvauksesta 12.9. ilmestyvästä Suomen Luonnosta.
Luontokuvaaja Paavo HamusenLuontokuvauskoulun kuudennessa osassa keskitytään eri polttoväleihin. Lue lisää luontokuvauksesta 15.8. ilmestyvästä Suomen Luonnosta.