Pyöräily on mahtavaa hyötyliikuntaa, se on ekologinen valinta ja lisäksi varsinkin kaupungeissa usein nopein tapa päästä paikasta toiseen ruuhkassa seisomisen sijasta. Miksi siis viedä menopeli varastoon talveksi? Lue tärkeimmät talvipyöräilyssä huomioon otettavat asiat.
Kuva: Torsten Silz / AFP / Lehtikuva
Teksti: Annakaisa Vänttinen
Pyöräily on mahtavaa hyötyliikuntaa, se on ekologinen valinta ja lisäksi varsinkin kaupungeissa usein nopein tapa päästä paikasta toiseen ruuhkassa seisomisen sijasta. Miksi siis viedä menopeli varastoon talveksi?
Alle on koottu tärkeimpiä talvipyöräilyssä huomioon otettavia seikkoja. Kun puitteet ja asenne on kohdillaan, ei talvipyöräily ole yhtään hankalaa.
Pyörä talvikuntoon
Pakkasöiden saavuttua pyörään kannattaa vaihtaa nastarenkaat, jotka lisäävät pitoa jäällä ja lumella. Tavallistenkin renkaiden pito paranee, kun niistä laskee hieman ilmaa pois. Teräväreunainen katujen hiekoitussepeli voi puhkaista renkaan helposti, joten voit valita myös puhkeamista paremmin kestävät pistosuojatut renkaat. Kylmällä ilmalla pyörä kannattaa viedä sulamaan ja kuivumaan lämpimään paikkaan.
Vaatetus
Näpit jäätyvät ja varpaita palelee! Tuulelta suojaavat hanskat ja villasukka kenkien alle suojaavat pahimmalta kylmyydeltä. Matkan pituudesta ja vauhdista riippuen talvipyöräilijällä on pyöräilyn aluksi yleensä kylmä ja lopuksi kuuma. Kerrospukeutuminen auttaa pitämään lämmön sisällä, kosteuden ja viiman ulkona. Tuulta pitävät päällysvaatteet ja myssy satulassa pitävät pyöräilijän lämpimänä. Suojaa kaula ja pää kypärän alla hyvin. Vanha kunnon kauluri tai kommandopipo voivat toimivat hyvin viimaa vastaan.
Kypärä
Tilastot kertovat, että talvella pyöräily ei ole sen vaarallisempaa kuin kesälläkään. Kaikkina ajankohtina kuitenkin vain pyöräilykypärä voi suojata päätäsi kaatumisen tai törmäyksen sattuessa.
Loista pimeässä
Pitkän ja pimeän syksyn jäljiltä pyörän valot ja heijastimet ovat jo toivottavasti kunnossa. Polkupyörässä tulee lain mukaan olla edessä kiinteästi pyörässä kiinni oleva valo. Takavalo ei ole pakollinen, mutta punainen valo takana parantaa näkyvyyttä huomattavasti. Hyvät heijastimet takaavat sen, että autoilijat havaitsevat pyöräilijän.
Oikea asenne
Talvipyöräily on hauskaa jos siitä ei tee itselleen hankalaa! Sopivalla pukeutumisella ja nastarenkailla pääsee pitkälle, mutta asenne ratkaisee. Kannattaa olla myös itselleen armollinen: jos pyryllä tai paukkupakkasilla ei ole pyöräilyfiilistä, jätä fillari suosiolla kotiin ja odota parempaa pyöräilysäätä ja -mieltä!
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon verkkotuottaja kehittää suomenluonto.fi-sivustoa ja kirjoittaa sivuille arjen havaintoja ympäristöstä, ekologisesta elämäntavasta ja kuluttamisesta.
Mistä suurimmat alliparvet löytyivät? Mitä muita talvisen ulkomeren lajeja tapasimme retkellämme? Toimittaja Mari Pihlajaniemi kävi Markku Mikkola-Roosin ja Jarmo Niemisen kanssa etsimässä talvehtivia alleja joulukuiselta mereltä.
Takatalvi aiheuttaa aina linnuille erilaisia hankaluuksia. Ravinnonhankinta voi vaikeutua tai estyä kokonaan, pesintä voi mennä myttyyn ja joskus täytyy lähteä paluumuutolle takaisin etelään.
100 päivää luonnossa -sarja esittelee havaintoja luonnosta 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden ajan. Tänään 4. helmikuuta vietetään talviluonnon päivää ja nautitaan kaamoksen väistymisestä sekä keskitalven luonnosta.