
Siel on myös järvi
Ubsunurin allas
(Ubsu-Nurin allas, Uvs Nuurin allas)
on painuma Keski-Aasiassa Venäjän ja Mongolian rajalla Altaivuorten itäpuolella. Altaassa on hyvin suolainen, melko matala ja laaja Uvs Nuurin suolajärvi. Alue sijaitsee subarktisen Siperian ilmaston ja Keski-Aasialle tyypillisen kuivan aavikkomaisen ja aromaisen ilmastovyöhykkeen rajalla. Oman lisänsä ympäristöön tuovat korkeat vuoret. Alue on pysynyt harvaan asuttuna, ja aroympäristö on säilynyt hyvin. Runsaan, monipuolisen eläimistönsä takia alue liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2003. Ubsunurin vuorialueella elää harvinainen lumileopardi.

Kuvateksti
Yleistä
Suurin osa altaasta on
- Hövsgölin,
- Zavhanin ja
- Uvsin
provinsseissa Mongoliassa, ja pieni kulmaus Tuvan tasavallassa Venäjällä. Se sijaitsee muun muassa Altaivuorten ja Tannu-Olan vuorten välissä. Suurin kaupunki alueella on noin 23 000 asukkaan Ulaangom.
Ubsunurin allas kattaa 70 000 neliökilometriä. Altaassa on monia järviä. Sen keskustassa on Uvs Nuurin suolajärvi, joka on keskimäärin kuusi metriä syvä. Sen pinta-ala on 3 350 km², pituus 84 km ja leveys 79 km. Järven pinta on 759 metrin korkeudessa meren pinnasta. Järvi on erittäin suolainen. Vuorilta virtaa altaaseen monia jokia, muun muassa idästä Hangaivuorilta Baruntara Gol, Nariin Gol ja Tesiin Gol ja lännestä Altailta Kharkhiraa-joki ja Sangil Gol.
Ubsunurin ilmasto, kasvillisuus ja luonto
Alue on luonnonsuojelullisesti arvokas, koska harvaan asuttuna se on eräs harvoista ihmisen aiheuttamilta ympäristötuhoilta suhteellisen hyvin säästyneistä aroalueista. Siellä asuu harvassa mongolipaimentolaisia. Ubsunurin allas on Siperian kylmän ilmaston rajalla ja osa Keski-Aasian laajaa kuivaa pensasaroaluetta, jota täplittävät aavikot. Uvs Nuurin järven lähellä on puoliaavikkoa[1], aavikkoaroa ja aroa[2]. Lisäksi on vuoristojen lauhkeaa niittyä, tundraniittyä, korkeiden vuoristojen niittyaroa. Alueella on myös jokivarsien niittyjä ja soita sekä lehtikuusimetsiä[1]. Alueen itäosan altaan kasvillisuus enemmän aroa, länsiosan eli Ulaangomin seudun kasvillisuus aavikkoaroa[3]. Vuorten kasvillisuus metsäaroa[4].