Olen etsiskellyt lumikkoa monista sille aivan parhaista ympäristöistä ja seurannut jälkiä, mutta laji on niin huomaamaton ja vikkelä piiiloutumaankin, että sattuma ja onni ovat parhaat keinot löytää tämä pieni, pitkulainen veijari.
Lumikko pääsee nopeasti piiloon hangen alle, oksien lomaan, kivirovikkoon tai maan koloon. Kuvat: Samuli Haapasalo
Teksti: Samuli Haapasalo
27/100
Tunnen lumikkoa aika huonosti. Se ei turhan usein ole osunut tielleni. Mutta kiehtova otus tämä Euroopan pienin näätäeläin on. Olen etsiskellyt lumikkoa monista sille aivan parhaista ympäristöistä ja seurannut jälkiä, mutta laji on niin huomaamaton ja vikkelä piiiloutumaankin, että sattuma ja onni ovat parhaat keinot löytää tämä pieni, pitkulainen veijari.
Useimmat havainnot osuvat siihen, kun talvipukuinen tai vaihtopukuinen lumikko keväällä juosta hyppelehtii vauhdikkaasti sulan tien yli ja erottuu valkean värinsä puolesta ympäristöstä.
Lumikko on yleensä kameraa vikkelämpi. Tässä oli kuvausaikaa kuitekin muutama sekunti. Sen jälkeen lumikko oli jo tiessään!
Tässäpä Viron Läänemaan keväässä 2012 kuvaamani lumikko. Puku on vaihtumassa talvipuvusta kevääseen. Katsoin, että ensimmäisestä kuvasta viimeiseen meni kuusi sekuntia. Muutama kuva, lyhyt hetki – ja lumikko oli taas tiessään pajupuskiston suojissa. Hyvä niin!
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuvaa mielellään lintuja ympäristössään sekä niiden kevät- ja syysmuuttoa, maisemia, miljöitä ja tunnelmia.
Julkaisee havaintojaan luonnosta Suomi 100 -juhlavuoden ajan. Kuva: Pekka Nurminen
Jotenkin kaikki kohtaamiset lapinpöllön kanssa ovat kovin mieleenpainuvia, tunnelmallisia. Pöllön äänetön lento, tuijottavien silmien päättäväisyys, iso pyöreä pää ja koristeelliset naamakuviot luonnehtivat mitä aidointa metsien lintua – aika harvalukuista.