100 päivää luonnossa: Seuraava uusi pesivä lintulaji?
Olisiko seuraava Suomessa pesivä uusi lintulaji jalohaikara, tammitikka tai vaikkapa taigarautiainen?
Seuraava pesivä lintulaji Suomessa: jalohaikara? vai? Tämä yksilö lentää kalalastissa pesälleen Viron Läänemaalla15.5.2017. Vaahteran kevätoksat kirjaavat haikaran maisemaa. Kuva: Samuli Haapasalo
Teksti: Samuli Haapasalo
48/100
Mikähän lie seuraava uusi pesivä lintulaji Suomessa?
Veikkaan, että se on jalohaikara. Jalohaikara on lisännyt vierailujaan Suomessa ja se on pesinyt Pohjois-Virossa jo parin kolmen vuoden ajan. Ja siellä kanta kasvaa kohisten: syksyisin lahdilla on satoja lintuja.
Jalohaikaran ensimmäiset pesät ilmestyvät varmaankin johonkin sopivaan harmaahaikarayhdyskuntaan Viron malliin. Ja ensimmäinen pesivä pari, tai samalla muutamakin, löydetään 2018 tai 2019 etelärannikolta. Jos ensipesintä olisi tänä vuonna, se olisi jo löytynyt. Ainakaan vielä ei ole ilmoitettu. Suojelusyistä ei kannata melskatakaan. Toisaalta Viron Läänemaalla syyskesäinen kanta kerkesi aika isoksi ennen ensimmäisiä pesintöjä.
Jos joku muu lintu ehtisi ennen jalohaikaraa, se voisi olla tammitikka, joka näyttäytyy entistä useammin Pohjois-Virossa ja tikan pesivä kanta on vähitellen noussut kohti Suomenlahden rantametsiä. Merenylitys on kuitenkin haaste. Mutta Karjalan kannaksen kautta tammitikka voinee saavuttaaa Etelä-Karjalan tai Kymenlaakson. Tähän kiertämiseen taitaa kyllä mennä puolen tusinaa vuotta. Jos meri ei estä, ihannebiotooppi voisi löytyä Turun Ruissalosta. Tammitikka voi myös jäädä huomaamatta helpommin kuin jalohaikara.
Jalohaikara on näkyvä eikä hevin jää havaitsematta: lintu on lähes harmaahaikaran kokoinen ja höyhenpuvultaan täysin valkoinen.
Voisihan tietysti joku muukin ehtiä vielä ensin kuten taigarautiainen, mutta sitä nähdään lähinnä syksyllä tai tundrahanhi, jos muuttomatkalla vähän siipeensä saanut pari jäisi vaikkapa pesimään johonkin keinokosteikkoon kuten Tuusulanjärven Seitteliin.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuvaa mielellään lintuja ympäristössään sekä niiden kevät- ja syysmuuttoa, maisemia, miljöitä ja tunnelmia.
Julkaisee havaintojaan luonnosta Suomi 100 -juhlavuoden ajan. Kuva: Pekka Nurminen
Haikarat tulevat, siis kolmekin eri lajia: kattohaikara, jalohaikara ja harmaahaikara. Viron vahvistuvat kannat lupaavat hyvää meidänkin lintuvesillemme.