Mustikan määrä on vähentynyt 1950-luvulta noin puoleen Suomen metsissä.
Kuva: Kaisa Erkkilä / ikkunasuomenluontoon.fi
Teksti: Alice Karlsson
”Mustikka on vähentynyt Suomen metsistä”, muistuttaa WWF Suomi. ”Sitä on metsissämme nykyään puolet vähemmän kuin 1950-luvulla.”
Väite saa tukea muun muassa Luonnonvarakeskuksen tutkimuksista, mutta tavallinen marjastajakin sen tietää. Hyvät marjapaikat ovat pian yhtä varjeltuja salaisuuksia kuin antoisat kala-apajat.
Mustikan väheneminen johtuu avohakkuista, maanmuokkauksesta ja puuston tihentymisestä, joten asia voidaan korjata.
WWF tarjoileekin tuoreessa Metsänhoito-oppaassaan vinkkejä luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Ensisijainen keino on avohakkuista luopuminen.
”Metsänomistajat voivat auttaa mustikkaa suosimalla eri-ikäisrakenteista kasvatusta, jossa metsikössä kasvaa jatkuvasti kaiken ikäisiä puita”, WWF:n metsäasiantuntija Annukka Valkeapää sanoo.
”Kun metsän uudistamisessa hyödynnetään alikasvosta sekä vältetään avohakkuita ja maanmuokkausta, säästetään myös huomattavasti kuluja.”
Mustikka on terveellinen sekä maukas ja se on tärkeä marja muillekin kuin ihmiselle. Tunnettuja marjastajia ovat esimerkiksi karhu, mäyrä, kettu, orava ja kanalinnut.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kirjoitan, toimitan ja hoidan Kysy luonnosta -kirjeenvaihtoa. Sydäntä lähellä ovat kasvien ja eläinten vuorovaikutus sekä eläinten käyttäytyminen. Uskoisin olevani myös luonnon sitkeä puolustaja ja tulistun luonnon turmelemisesta.
Löysimme viime kesänä runsaasti valkoisia mustikoita, jotka olivat jopa makeampia kuin siniset. Ne muodostivat omia kasvustojaan kuten mustat ja sinisetkin mustikat. Kuinka yleisiä valkoiset mustikat ovat?