Suomen Luonnon toimittaja kävi katsomassa Guardians Of The Earth elokuvan DocPoint festareilla. Elokuvassa mahdottomasta tulee mahdollista, mutta riittääkö sekään?
Pressikuva: Guardians Of The Earth
Teksti: Juhis Ranta
Suomen Luonnon toimittaja kävi katsomassa Guardians Of The Earth -elokuvan DocPoint-festareilla. Elokuvassa mahdottomasta tulee mahdollista, mutta riittääkö sekään?
Elokuvailta Coronan alakerrassa Andorrassa on alkamassa. Odotuksia ilmastosopimusneuvotteluista kertovasta elokuvasta ei juuri ole. Lähinnä kysymyksiä; voiko sopimusneuvotteluista, jotka ovat lähinnä kokoustamista, saada jännittävän elokuvan? Vastaus on kyllä.
Filip Antoni Malinowskin viime vuonna valmistunut elokuva seuraa enimmäkseen ilmastoasiantuntija Saleem Huqia, joka sparraa vähiten kehittyneitä valtioita ja saarivaltioita neuvottelujen edetessä. Tavoitteena on kunnianhimoinen sopimus, jossa ilmaston lämpeneminen pysäytetään 1,5 celsiusasteeseen.
Suuret sopimusneuvottelut näyttäytyvät välillä absurdeilta. 20 000 ihmistä, joiden joukossa on maailman suurimpia johtajia, on kokoontunut riitelemään siitä pitäisikö sopimuksessa käyttää sanaa ”aikoo”, ”pitäisi” vai ”voi”. Oheistilaisuuksissa palkitaan neuvottelujen suurimpia fossiileja, ilmastostarat kuten Al Gore pitävät esitelmiä ja eri tahot järjestävät omia tilaisuuksiaan.
Draamaa syntyy vastakkainasettelusta. Öljyn ja hiilen varaan oman taloutensa perustaneet valtiot kuten Saudi Arabia ja Australia näyttäytyvät suurina pahoina. Toisella puolella ovat saarivaltiot, jotka hukkuvat mereen seuraavien 10–15 vuoden aikana, jos ilmaston lämpenemistä ei pysäytetä nyt. Neuvottelujen etenemistä ja kiireellisyyttä luodaan dokumenttia jaksottavilla teksteillä ”11 päivää sopimukseen”, ”7 päivää sopimukseen” ”24 tuntia sopimukseen”.
Neuvottelujen ulkopuolella protestoivat aktivistit ovat sivuosassa, mutta heidän näyttäminen tuo asioihin perspektiiviä. Neuvotteluja rahoitetaan messutapahtumalla, missä on mukana mm. Coca-Cola ja muita yrityksiä sekä esimerkiksi öljyyn sijoittavia pankkeja. Aktivistit nostavat tätä ironiaa esiin.
Salaisuus ei ole, että vuoden 2015 neuvotteluissa sopimus syntyi. Dokumentin lopussa näkyy lukuisia hymyileviä kasvoja. Kaikki tuntuvat iloitsevan historiallisesta sopimuksesta. Mutta riittääkö se? Tiedämme, että yksi suurimmista saastuttajista on julistanut irtautuvansa sopimuksesta.
Guardians Of The Earth -dokumenttia voi suositella ilmasto- ja ympäristöpolitiikasta kiinnostuneille. Se antaa katsojalle backstagepassin myös suljettujen ovien taakse ja valottaa prosessia mahdottomasta ristiriidasta historiallisen kunnianhimoiseen sopimukseen.
Elokuvan seuraava näytös on DocPoint festareilla Korjaamolla perjantaina 2.2. klo 20.45.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimitusharjoittelija tammikuusta maaliskuun loppuun. Kirjoittaa ja valokuvaa juttuja sekä hoitaa kaikenlaisia toimituksen töitä. Haaga-Helian journalismin opintojen ohella Juhis nauttii musisoinnista ja luontoretkeilystä.
Ilmastonmuutokseen liittyvistä aiheista tulee päivittäin hyviä ja huonoja uutisia. Hyvä uutinen on esimerkiksi Ruotsin päätös säätää lentovero, joka astuu voimaan huhtikuussa. Yksi ikävä ilmastouutinen on, että Intian ohella myös Indonesia, Turkki ja Vietnam lisäävät hiilivoimaa nopeasti.
Ilmaston muuttuessa yhteen ravintokohteeseen ja tiettyyn ympäristöön erikoistuneet lajit ovat ongelmissa. Yleislajit menestyvät ja valtaavat alaa. Erikoistujat kärsivät.
Monilla vesilintulajeilla, kuten sinisorsalla ja haahkalla, kevätmuuton ja pesinnän aloituksen on todettu olevan sidoksissa jäiden lähtöön ja ilmastonmuutokseen. Yhteneväisyyksistä huolimatta näiden lajien kohtalot vaikuttavat hyvin erilaisilta.
On kevät 2011. Normaalisti satakielten taiturointi soi tähän aikaan joka pusikossa. Mutta nyt laulua ei kuulu. On niin hiljaista, että tiedotusvälineetkin kiinnostuvat.