Auringon toiminnasta riippuvaista avaruussäätäkin voi ennustaa. Ja Suomessa tiedetään, miten. Ilmatieteen laitoksen Uudet
havaintomentelmät -yksikössä on tutkimusprofessori Minna Palmrothin johdolla kehitetty Vlasiator-aurinkosääsimulaatio, joka mallintaa avaruussäätä ennätystarkasti.
Tutkimusprofessori Minna Palmroth. Kuva: Wilma Hurskainen
Teksti: Johanna Mehtola
Auringon toiminnasta riippuvaista avaruussäätäkin voi ennustaa. Ja Suomessa tiedetään, miten. Ilmatieteen laitoksen Uudet havaintomentelmät -yksikössä on tutkimusprofessori Minna Palmrothin johdolla kehitetty Vlasiator-aurinkosääsimulaatio, joka mallintaa avaruussäätä ennätystarkasti.
Lue Minna Palmrothin haastattelu 13.11. ilmestyvästä Suomen Luonnosta.
Katso Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan julkaisema video Auringon toiminnasta. Kuvat on ottanut Solar Dynamics Observatory (SDO) -satelliitti, joka tutkii Auringon magneettikenttää sekä Auringon vaikutusta avaruussäähän. www.nasa.gov
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Maapallon pohjoispuoli pääsee tästä illasta lähtien valon määrässä etelää voitolle. Tarkalleen tuo hetki on kello 18.57. Silloin Maa on saapunut kiertoradallaan kohtaan, jossa Aurinko paistaa aivan sivusta, molemmille navoille yhtä aikaa.
Edes lumi ei ole tuonut valoa tämän talven pimeyteen suuressa osassa maatamme. Siksi minuutti minuutilta pitenevä päivä on kevättä odottavalle kuin oljenkorsi.
Auringon ultraviolettisäteiltä on syytä suojautua, mutta suoja-aineissakin piilee vaaransa.
Lue kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousan vinkit auringonottoon ja aurinkovoiteiden hankintaan.