Ekologiset mökkivinkit osa 3: Vesivessa vai kuivakäymälä?
Perinteinen huussi on mökillä usein paras vaihtoehto. Huussi tarvitsee huoltoa eli jatkuvaa kuivikkeen lisäilyä. Kuivikkeeksi sopii esimerkiksi hake ja kuorike.
Kuva: Marika Eerola
Teksti: Antti Halkka
Perinteinen huussi on mökillä usein paras vaihtoehto. Huussi tarvitsee huoltoa eli jatkuvaa kuivikkeen lisäilyä. Kuivikkeeksi sopii esimerkiksi hake ja kuorike. Kalkkia ei suositella lisättäväksi huussiin, sillä se haittaa kompostoitumista ja vaarana on käymäläjätteen ravinteiden karkaaminen vesistöön. Jätteen maatuminen pitäisi hoitaa kompostissa eikä maahan hautaamalla.
Kompostikäymälässä kompostoituminen alkaa jo itse käymälässä, joskin jälkikompostointiakin tarvitaan. Hyvin pidetty kuivakäymälä on siisti ja hajuton. Tavallisella mökillä vesivessa aiheuttaa usein varustelukierteen, sillä sen myötä jätevesien käsittelyvaatimukset kiristyvät. Myös huoli jäätyvistä putkista on vesivessalaisen seuralaisena. Joka tapauksessa talven peruslämmön ylläpitoon menee energiaa, jos putkia ei voida tyhjentää.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Antti Halkka toimii Suomen Luonnon toimituspäällikkönä. Hän kirjoittaa lehteen ja sen verkkosivuille luonto- ja ympäristöaiheista. Sää- ja ilmastoasiat ovat yksi kiinnostuksen kohteista.
Suomessa käytetään mökeillä lähes puoli miljoonaa kiintokuutiometriä polttopuuta vuodessa. Sama määrä energiaa öljynä tai sähkönä vastaisi suunnilleen sadantuhannen auton vuotuisia päästöjä. Polttopuiden teko onkin todellista ekotyötä.
Kesä on makkara- ja grillaussesonkia. Lihan kulutus on Suomessa kaksinkertaistunut 50 vuodessa. nykyisin pelkkää sianlihaa kuluu henkeä kohden yli 30 kiloa eli saman verran kuin kaikkea lihaa yhteensä 1950-luvulla.