Ekologiset mökkivinkit osa 5: Vähennä lihansyöntiä
Kesä on makkara- ja grillaussesonkia. Lihan kulutus on Suomessa kaksinkertaistunut 50 vuodessa. nykyisin pelkkää sianlihaa kuluu henkeä kohden yli 30 kiloa eli saman verran kuin kaikkea lihaa yhteensä 1950-luvulla.
Kuva: Annakaisa Vänttinen
Teksti: Antti Halkka
Kesä on makkara- ja grillaussesonkia. Lihan kulutus on Suomessa kaksinkertaistunut 50 vuodessa. nykyisin pelkkää sianlihaa kuluu henkeä kohden yli 30 kiloa eli saman verran kuin kaikkea lihaa yhteensä 1950-luvulla.
Lihansyönnin vähentäminen on järkevää luonnon kannalta, sillä Suomenkin maatalouden ravinne- ja kasvihuonekaasupäästöistä suurin osa liittyy lihantuotantoon. Lihansyönti on siis yksi syy vesistöjen huonoon tilaan. Maatalouden ilmastopäästöt ovat osin jopa kasvussa, sillä hiilidioksidia paljon päästäviä turvepeltoja raivataan kiivaasti eläinten lannan levitysalaksi.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Antti Halkka toimii Suomen Luonnon toimituspäällikkönä. Hän kirjoittaa lehteen ja sen verkkosivuille luonto- ja ympäristöaiheista. Sää- ja ilmastoasiat ovat yksi kiinnostuksen kohteista.
Perinteinen huussi on mökillä usein paras vaihtoehto. Huussi tarvitsee huoltoa eli jatkuvaa kuivikkeen lisäilyä. Kuivikkeeksi sopii esimerkiksi hake ja kuorike.
Millaista luontoa haluat pihallesi? Se on pitkälti omistajan ratkaistavissa. Koloihin pesiviä lintuja voi houkutella pesäpöntöillä, pääskyjä räystään alle sijoitettavilla pesälaudoilla ja lepakoita lepakonpöntöillä.