Kahden vanhemman malli ei ole aina normi eläimilläkään.
Kääpiösimpansseilla eli bonoboilla on 98-prosenttisesti samat geenit kuin ihmisillä. Bonoboisät osallistuvat jälkeläistensä hoitoon. Kuva: Zoonar GmbH / Alamy
Teksti: Johanna Mehtola
Ihmisperheessä sekä isät että äidit osallistuvat lasten hoivaamiseen. Samoin on muun muassa kääpiösimpansseilla eli bonoboilla: onhan niillä meidän ihmisten kanssa peräti 98-prosenttisesti samat geenit.
Veden allakin on huolehtivia isiä: esimerkiksi särmäneulakoiras huolehtii pikkusärmäneuloista ja useilla vesiluteilla ne ovat nimenomaan isät, jotka hoitavat jälkikasvua.
Laajaan turvaverkostoon luottavat puolestaan sudet, joiden pentujen perään katsovat naaraan ja koiraan lisäksi myös muut sisarukset.
Kullekin lajille on siis kehittynyt erilaisia vanhemmuusjärjestelmiä sen mukaan, mikä toimii parhaiten.
Lue lisää Eläinmaailman erilaisista isistä 10.11. ilmestyneestä Suomen Luonnosta.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Koko viime vuoden nisäkäsharrastajat keräsivät pinnoja. Niitä kertyi kaikista luonnonvaraisista nisäkkäistä kautta maan – orava, siili ja rusakko olivat sieltä helpoimmasta päästä, mutta entäpä susi, hilleri tai kontiainen?