Helsingin ympäristökeskus: Pihlajasaaren roskaus rikkoo jätelakia
Pihlajasaaren rantaan on syksyn aikana huuhtoutunut suuria määriä rakennusjätettä. Rantaan ajautuvan roskan alkuperä alkaa selvitä.
Kuva: Susanna Kekkonen
Teksti: Mirva Uotila
Pihlajasaaren rantaan on syksyn aikana huuhtoutunut suuria määriä rakennusjätettä. Rantaan ajautuvan roskan alkuperä alkaa selvitä.
Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen Jukka PuttosenSuomen Luonnolle lähettämä tarkastuspöytäkirja osoittaa, että Jätkäsaaren merentäyttötyömaalla käytetään Länsimetron louheen lisäksi betonijätettä, jossa käytetään lasikuitua sidosaineena. Roskauksesta ovat vastuussa Helsingin Satama ja Helsingin kaupungin rakennusvirasto.
Tarkastus osoittaa, että myös Pihlajasaaren rannalle ajautunut lasikuituroska on peräisin kaupungin laiturirakennustyömaalla käytetystä täyttöaineesta. Aiemmin tiedettiin täyttötyön aiheuttavan vain louhoksen mukana kulkeutuvaa panoslankaroskaa.
Helsingin kaupungin ympäristökeskus katsoo pöytäkirjassa Helsingin Sataman ja Helsingin kaupungin rakennusviraston rikkoneen jätelain 72§ roskaamiskieltoa ja pitää näitä siivousvelvollisina jätelain 73§ perusteella. Pöytäkirjassa kehotetaan toimimaan ripeästi, sillä ”syysmyrskyt ja nouseva merenpinta huuhtovat osan jätteistä uudelleen mereen.”
Nyt asia siirtyy Jukka Puttosen mukaan ympäristökeskukselta Uudenmaan ely-keskukselle, eli valtion viranomaisille. On vielä epäselvää, voidaanko Helsingin rakennusvirastoa ja Helsingin Satamaa syyttää myös ympäristöluvan rikkomisesta.
Helsingin Satama ja Helsingin rakennusvirasto ovat saaneet Uudenmaan aluehallintovirastolta luvan täyttää merta ”puhtailla kitkamailla ja louheella”. Ympäristöluvassa edellytetään myös roskien leviämisen estämistä verhorakenteella.
Suomen Luonto kävi lokakuun alussa Pihlajasaaressa Marlin-projektin syyssiivousvisiitillä. Lue lisää artikkelista Kuka sotki Pihlajasaaren?
Muokattu 10. lokakuuta klo 15.03: Helsingin rakennusvirasto sanoo, ettei ole rikkonut jätelakia ja vastaa vain roskien siivouksesta. Helsingin ympäristökeskus pitää Helsingin rakennusvirastoa yhä vastuullisena roskauksesta. Kaiken jätteen on todettu olevan peräisin Länsimetron työmaan louheesta. Satama ei enää ota vastaan Länsimetron louhetta.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonto oli lokakuun alussa mukana Marlin-projektin syyssiivousvisiitillä Pihlajasaaressa. Kohtasimme hämmästyttävän näyn. Rannalle on kertynyt järkyttävän suuret määrät lasikuitusilppua ja panoslankaa.
Pidä Saaristo Siistinä ry:n kaksivuotisessa MARLIN-projektissa tutkittiin Itämeren rantojen roskaisuutta Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Latviassa. Vastajulkaistujen lopputulosten mukaan Suomen rannikko on muita kohdemaita huomattavasti roskaisempi.
Joskus penkoessani ullakolta tavaraa, joka on käyttökelpoisena pantu talteen, tai roskalavalta tavaraa, joka on käyttökelpoisena heitetty pois, olen pohdiskellut kuulemaani väitettä, että on kahdentyyppisiä ihmisiä: niitä, joilla on paljon tavaraa, ja niitä, joilla sitä on vähän, hamstraajia ja askeetteja.
Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) Siisti Biitsi -kampanja haastaa kaikki Suomen rannikon ja Ahvenanmaan siivoustalkoisiin. Kampanja-aika on 12.5.–25.5. “Talkoisiin voi osallistua vaikka työ- tai harrastusporukalla, yhdistyksenä tai ihan kavereiden kesken”, sanoo Siisti Biitsi -kampanjan projektikoordinaattori Jenny Gustafsson.