Himmelin arvellaan olevan Suomessa vanhin jouluun liittyvä koriste-esine.
Himmelillä on pitkät perinteet. Kuva: Mirva Kakko / Otavamedia / Lehtikuva
Teksti: Johanna Mehtola
Vanha kunnon himmeli nousi viime vuonna puheenaiheeksi – ainakin hallintohimmelikeskustelussa. Kattoon ripustettava olkikoriste on tietysti ajankohtainen myös joulukoristeena. Sen arvellaankin olevan Suomessa vanhin jouluun liittyvä koriste-esine, joita rakenneltiin aluksi Hämeessä ja Lounais-Suomessa. Suomeen himmelin malli tuli Ruotsista ja Keski-Euroopasta.
Alun perin himmeli ripustettiin joulun ajaksi pöydän ylle, jossa sen annettiin olla jopa juhannukseen saakka. Sen tehtävänä oli varmistaa hyvä viljasato. Ja mitä suurempi himmeli oli, sen parempaa satoa saattoi odottaa.
Perinteinen himmeli valmistetaan oljista, yleensä siihen käytetään rukiin vahvoja olkia, mutta myös järviruoko sopii tähän tarkoitukseen.
Himmeli on voitu myös koristella esimerkiksi paperisuikaleilla, rukiintähkillä tai puunlastuilla. Nykyaikainen versio himmelistä voi syntyä vaikkapa mehupilleistä.
Kaunis sana himmeli on peräisin saksan kielen taivasta tarkoittavasta sanasta Himmel.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Turha luikerrella! Joulusiivous on jossain vaiheessa kuitenkin edessä. Siivouskomeron arsenaalin voisi helposti korvata nyt niin trendikkäillä mummoilupesuaineilla, siis jo sukupolvia sitten käytössä olleilla aineilla. Silloin ei lähdettykään ostoksille vaan maustekaapille.