Vaikka Lauri Hallikainen ei pysty näkemään jään paksuutta, hän kuulee sen äänen korkeudesta. Kuuntele näytteet jään äänistä.
Kuva: Johanna Mehtola
Vaikka Lauri Hallikainen ei pysty näkemään jään paksuutta, hän kuulee sen äänen korkeudesta.
”Viimeksi olen tallentanut jään ääniä; paksun jään matalia vongahduksia ja ohuen jään korkeita ääniä, jotka ovat kuin viulun vingahduksia tai ihmeellistä joikua. Ne ääntelevät ilmanpaineen ja lämpötilan muuttuessa yhtä aikaa.”
Lue Lauri Hallikaisen haastattelu Suomen Luonnon numerosta 2/2015 ja katso video täältä.
Äänet kannattaa kuunnella kuulokkeilla.
Pakkasta noin -15 astetta, jään paksuus noin 30-40 cm, tuuli koillisesta 1-3 m/s, jään pinta lumeton, äänitetty 4.4.2014 klo 22.30 Kuopion Hirvilahdessa.
Jään paksuus n 5-15 cm, pakkasta -25 astetta, tuuli pohjoisesta 2 m/s, jään pinnalla lunta 5 cm, äänitetty 14.12.2009 klo. 4.30 Kuopion Kaislastenlahdessa.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Mistä suurimmat alliparvet löytyivät? Mitä muita talvisen ulkomeren lajeja tapasimme retkellämme? Toimittaja Mari Pihlajaniemi kävi Markku Mikkola-Roosin ja Jarmo Niemisen kanssa etsimässä talvehtivia alleja joulukuiselta mereltä.
Takatalvi aiheuttaa aina linnuille erilaisia hankaluuksia. Ravinnonhankinta voi vaikeutua tai estyä kokonaan, pesintä voi mennä myttyyn ja joskus täytyy lähteä paluumuutolle takaisin etelään.