Käppyrämäntyjä, kallioita ja saaristoluontoa Iniön luontopolulla
Saariston Rengastietä kulkevan kannattaa hiljentää vauhtia Iniön Norrbyssä. Suoraan maantieltä alkaa nimittäin hieno luontopolku, joka palkitsee kulkijansa mahtavin näkymin.
Kuva: Annakaisa Vänttinen
Saariston Rengastietä kulkevan kannattaa painaa kulkupelinsä jarrua Iniön Norrbyssä. Suoraan maantieltä alkaa nimittäin hieno luontopolku, joka palkitsee kulkijansa mahtavin näkymin.
Reitti on hieno katsaus saaristoluonnon monipuolisuuteen. Laaksojen vehreät ja naavaiset kuusimetsät ja jylhät avokalliot, käppyrämäntyjen koristamat kalliorinteet sekä mustikkaiset mäntymetsät vuorottelevat tällä 2,5 kilometrin pituisella luontopolulla.
Jo ensimmäisen kallion päältä on huikeat näkymät merelle yli männynlatvojen. Reitin päätepiste ennen paluumatkaa on Iniön korkeimmalla kohdalla sijaitseva Kasbergetin näköalatorni, josta on hienot näkymät Kustavin ja Brändön suuntaan. Kallion korkein kohta on 38,9 metriä merenpinnan yläpuolella. Merta pilkuttaa saaret ja luodot, näkymää voisi jäädä ihmettelemään pitkäksi aikaa. Tässä on mahtava paikka syödä eväitä!
Polku kulkee läpi mäntyisten kallioiden.
Kalliolla on myös pitkä historia, sillä siellä on sytytetty merkkituli silloin, kun vihollinen on uhannut saaren asukkaita. Kyltti kertoo paikalta löytyneestä, arvioita 1000 vuotta vanhasta rannerenkaasta. Kauniit jäkäläryppäät koristavat koskemattomina kallioita, ja koskemattomina jäkälän ja tämän upean luonnon toivoo pysyvänkin.
Polun varrelle on rakennettu seitsemän infotaulua. Hauskasti rakennetut vitriinit esittelevät muun muassa alueen eri sammal- ja jäkälälajeja, saaristomeren simpukkalajeja, linnustoa sekä puustoa.
Heinäkuun lämpö on kypsyttänyt mustikat ja varvikossa viihtyisi vaikka miten pitkään, itikoista, paarmoista tai muista marjastajan vitsauksista kun ei ole tietoakaan.
Pituutensa puolesta reitti sopii koko perheelle. Maastossa on kuitenkin muutamia jyrkkiä nousuja ja juurakkoisia polkuja. Kosteimpien kohtien yli pääsee pitkoksia pitkin.
Jos siis veneilet, pyöräilet tai autoilet Iniön lähettyvillä, kannattaa poiketa kulkemassa tämä reitti, ihailemassa Kasbergetin kalliolta avautuvia saaristomaisemia ja nuuhkimassa näköalatornin korkeuksista merituulia.
Polulle ohjaa kyltti suoraan Iniötä halkovan maantien varresta.
Luontopolun alkupisteestä voi laitana kävelysauvan kulkua helpottamaan.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kolmen hengen Stingray-malli vaatii huolellisen pystytyksen, mutta palkitsee mukavilla unilla. Kylmällä säällä nukkujan alle kannattaa varata kaksi makuualustaa.
Metrolla metsään on Elli Keisteri-Sipilän uutuuskirja, joka esittelee Helsingin metroasemia ympäröivän luonnon ja vinkkaa erilaisia retkikohteita puistoista kinttupolkuihin. Haluan nähdä omin silmin, millainen retki metrosta voi alkaa, joten tässä heinäkuussa menen metsään kolmelta eri asemalta Keisteri-Sipilän kirja oppaanani.
Suojaisesta lahdenpoukamasta avautuu näkymä vanhaan luotsi- ja kalastajakylään. Viiden neliökilometrin kokoisella Haapasaarella on talvisin vain kourallinen asukkaita, kesällä saapuvat veneilijät ja kesäasukkaat.
Vaikka Tiilikkajärven upeat hiekkarannat, kauniit harjuniemet ja upeat aapasuot antavat parastaan kesällä, myös kansallispuiston talvinen luonto tarjoavat upeat puitteet retkeilyyn.