Talvipäivän lämmikkeestä glögimukillisesta jää ilmaan viivähtämään voimakas kardemumman tuoksu.
Kardemumma kuuluu inkiväärikasveihin ja mausteeksi siitä käytetään siemenet.
Kuva: Marika Eerola
Talvipäivän lämmikkeestä glögimukillisesta jää ilmaan viivähtämään voimakas kardemumman tuoksu.
Kardemumma kuuluu inkiväärikasveihin ja mausteeksi siitä käytetään siemenet. Perinteinen suomalainen tapa on maustaa pullataikina kardemummalla, mutta se sopii hyvin kuivakakkujen ja keksienkin mausteeksi.
Maustetta kannattaa kokeilla myös esimerkiksi makkararuokien tuunaamiseen.
TÄSSÄ HERKULLISIA RESEPTEJÄ, JOIHIN KARDEMUMMA TUO MUKAVAN AROMIN. OLE HYVÄ!
Kuumenna maito, sekoita muut aineet joukkoon. Kaada lasiin ja kuorruta halutessasi kermavaahdolla.
Kardemumma–karpalojuoma
1 tl kokonaisia kardemumman siemeniä 2 dl vettä 1 rkl hunajaa 1 l karpalo- tai muuta marjamehua 1/2 tl vaniljasokeria
Murskaa kardemumman siemenet ja keitä niitä vedessä noin 5 minuuttia kannen alla. Siivilöi siemenet. Lisää kattilaan hunaja ja mehu. Sekoita. Mausta vaniljasokerilla. Tarjoa kylmänä tai lämpimänä.
Kardemumma-perunarösti 1 tl kardemummaa 5 isohkoa perunaa 1 sipuli suolaa 0,5 dl persiljaa
Kuori ja raasta perunat. Kuutioi sipuli. Silppua persilja. Yhdistä kaikki aineet ja paista teflonpannulla. Voit kypsentää röstin loppuun myös uunissa, 200 asteessa noin 15 minuuttia.
1. Kuumenna uuni 225-250 asteeseen. Yhdistä kuivat ainekset, lisää voi pieninä nokareina. Vatkaa muna ja lisää puolet siitä taikinaan, säästä toinen puoli voiteluun. Lisää lopuksi maito ilman että vaivaat taikinaa liikaa.
2. Täytä muffinssivuoat taikinalla. Paina jokaiseen leivonnaiseen syvennys ja laita siihen mustikoita. Voitele kananmunalla.
3. Paista uunin keskitasolla 5-10 minuuttia. Levitä päälle tomusokeria leivonnaisten jäähdyttyä.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Villivihannesten paras kausi on juuri nyt käsillä. Mitä sinä olet valmistanut villejä kasveja hyödyntäen? Jaa herkullinen reseptisi Suomen Luonnon lukijoille.