Keskustan Laaninen: Ympäristöministeriön lakkauttaminen ei ole Keskustan tavoite
Hallitusneuvottelujen kuumia kysymyksiä on itsenäisen ympäristöministeriön säilyttäminen tai lakkauttaminen. Suomen Luonto tavoitti keskustan puoluesihteeri Timo Laanisen kommentoimaan asiaa.
Kuva: Heidi Moisio / Luontojärjestöt osoittavat mieltään Smolnalla, jossa käydään hallitusneuvotteluja.
Puoluesihteeri Timo Laaninen, etenkin puolueesi Keskustan piirissä on ollut vahva halu lopettaa ympäristöministeriö. Miksi?
”Missään äskeisiä eduskuntavaaleja varten laaditussa vaaliohjelmassamme ei esitetä ympäristöministeriön lakkauttamista. Puolueen piirissä on kyllä keskusteltu siitä, olisiko luonnonvarainministeriö parempi. Tämä ei siis kuitenkaan ollut vaaleissa tavoitteemme.
Hallitusneuvotteluissa on kysymys erittäin suurista asioista, jotka täytyy ratkaista. Enpä usko, että kannattaa uhrata kovin paljon ruutia laatikkoleikkeihin.
Kysymykseen ”miksi” vastaan, että se luultavasti juontuu Natura-ohjelman laatimisen aikoihin saakka. Maaseudun ihmiset, muutkin kuin keskustalaiset, kokivat, että heidän ylitseen käveltiin. Ratkaisut saneltiin. Tällaisia mielialoja tunnistan Keskustasta.
Näissä neuvotteluissa Keskustalla ei ole erityisiä suunnitelmia ympäristöministeriön lakkauttamiseksi.”
Voiko tuon tulkita niin, ettei Keskusta aja lakkauttamista?
”Muuten voi, mutta pienellä varauksella. Jos ministereiden ja ministeriöiden määrä vähenee, voi olla että joudutaan miettimään uudelleen ministeriöiden toimialoja. Tämä koskee muitakin kuin ympäristöministeriötä. Näiden keskustelujen lopputulosta en kuitenkaan käy enkä pysty ennustamaan.”
Matti Vanhasen hallituksen aikana vaalikaudella 2007–2011 lopetettiin itsenäinen, alueellinen ympäristöhallinto. Ympäristöhallinnon tilalle tulivat elyt ja avit, ja tuloksena on muun muassa Talvivaaran fiasko, kun valvonta petti. Eivätkö jäljet pelota?
”Enpä osaisi sanoa, että Talvivaarassa kävi kuten kävi hallinnon muutosten takia. Talvivaara on kaikkiaan oman pohdintansa vaativa asia.”
On valtioita, joissa ympäristöministeriö on korvattu luonnonvarainministeriöllä: Venäjä, Unkari ja Kreikka. Olisiko tämä Suomelle sopiva viiteryhmä?
”En osaa tuota kommentoida. Se ei ole aktuelli asia.”
Mikko Niskasaari
Kirjoittaja on toimittaja ja Suomen Luonnon avustaja.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Mediassa on väitelty siitä, rehevöittääkö merimetso merenlahtia ulosteillaan. Vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos Suomen ympäristökeskuksesta vastaa Suomen Luonnon kysymyksiin.
Aurinkopaneelien asennus on helppo tapa siirtyä uusiutuviin energiamuotoihin, mutta sitä jarruttavat kuntien kirjavat lupakäytännöt. Uusimaalaisen Hyvinkään kaupungin linja on tiukka. Kaupungin rakennustarkastaja Taru Nurminen vastaa kysymyksiin.
Helsingin Sanomat kertoi, että Metsähallitus kaavailee laajoja hakkuita Teijon suunniteltuun kansallispuistoon, mutta Metsähallituksen suunnittelupäällikkö Niklas Björkqvist kiisti. Hän vastaa nyt Suomen Luonnon kysymyksiin.