Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Lemminkäisen tekemän valituksen soranoton kieltämisestä suojellun lajin lisääntymisalueella.
Kuva: Kai Hypén
Oikeustaisteluiden keskellä lentäneen kirjoverkkoperhosen tulevaisuus muuttui valoisammaksi korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätöksellä Sipoon Linnanpellossa. Luontodirektiivin suojelema päiväperhonen oli vaarassa hävitä lisääntymisalueeltaan kivenlouhinnan takia.
Perhosen onneksi korkein hallinto-oikeus hylkäsi Lemminkäinen Infran jättämän valituksen kunnan päätöksestä olla myöntämättä maa-aineisten ottolupaa Linnanpellossa.
Ennen KHO:n tänään perjantaina 21.8. julkaisemaa päätöstä myös Helsingin hallinto-oikeus oli antanut tukensa Sipoon suojelutoimille.
Luonnonsuojelijoiden kujanjuoksu sai alkunsa, kun kirjoverkkoperhosesiintymistään tunnettu alue sai maa-ainesten ottamisen mahdollistavan merkkinän maakunta- ja yleiskaavaan.
Vasta Linnanpellon osayleiskaavaa tehtäessä herättiin alueen luontoarvoihin ja kunta päätti irrottaa Linnanpellossa sijaitsevan Brusaksen alueen kaavasta tarkempia selvityksiä varten.
Helsingin yliopisto ja luontokartoituksia tekevä Faunatica Oy keräävät nyt tietoa Linnanpellon kirjoverkkoperhosista. Sipoon kunta on mukana rahoittamassa tutkimusta lajista, jonka biologiasta tiedetään varsin vähän.
”Lajia suojellaan, jotta se ei katoaisi EU:n alueelta”, Faunatican toimitusjohtaja Marko Nieminen kertoo.
Jouni Lampinen
Kirjoittaja on toimittaja ja Suomen Luonnon avustaja.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.