Kuminapellon ohi kävellessä huomaa tuoksun. Valkoisin pienin kukin kukkiva kumina ei ulkonäöllään koreile, mutta tuoksu on sitäkin mieleenpainuvampi. Mausteenakin sen voimakas aromi jakaa mielipiteitä.

Suomi on yllättäen maailman johtavia kuminan viejiä. Pitkä valoisa kasvukausi takaa mausteelle hyvän aromin, ja niinpä suomalaista kuminaa käytetään mausteena yli 40 maassa. Osasta siemeniä tislataan öljyä, jota käytetään aromiaineena esimerkiksi kosmetiikkateollisuudessa.

Kuminan siemenet sopivat maustamaan vaikkapa leipätaikinoita, keittoja, patoja ja kastikkeita. Erityisen hyvin se sopii kaali-, juusto- ja kalaruokiin.

KUMINALLA TERÄSTETTYJÄ RESEPTEJÄ, OLE HYVÄ!

Kuminaporkkanat
0,5 kg porkkanoita
vettä
2 rkl voita
1 sipuli
1–2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
ripaus muskottia
1 tl kuminaa

Kuori ja viipaloi porkkanat kiekoiksi. Keitä porkkanakiekot vähän suolatussa vedessä noin 15 minuuttia. Viipaloi sipuli ja ruskista kevyesti, lisää jauhot ja vähän porkkanoiden keitinlientä. Mausta ja lisää porkkanakiekot. Anna hautua vielä miedolla lämmöllä viitisen minuttia.

Lanttukeitto
0,5 kiloa lanttua
2 perunaa
50 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 l kasvislientä
2 dl kermaa
ripaus valkopippuria
ripaus suolaa
ripaus kuminaa
persiljaa

Kuori ja raasta lanttu. Sulata voi kattilassa ja lisää lantturaaste. Anna raasteen kiehua voissa. Lisää kasvisliemi ja anna keiton kiehua ensin 10 minuuttia. Kuori ja raasta perunat ja lisää perunaraaste keittoon. Anna kiehua vielä 10 minuuttia. Lisää kerma ja mausteet, kuumenna. Ripottele persiljasilppua keiton koristeeksi. Nauti paahdetun tumman leivän kera.

Kuminapiparit
3 dl vehnäjauhoja
200 g voita
0,5 dl sokeria
1,5 tl suolaa
2 tl kuminansiemeniä
1,5 dl parmesaaniraastetta
1 kananmuna

päälle 1 dl parmesaaniraastetta & 1 tl kuminansiemeniä

Sekoita jauhot, sokeri, suola ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon parmesaanijuusto, kuminansiemenet ja kananmuna. Vaivaa taikina palloksi ja kauli se sentin paksuiseksi levyksi. Sekoita parmesaaniraaste ja kuminansiemenet ja ripottele seosta taikinalevyn päälle tasaiseksi kerrokseksi. Tee piparkakkumuotilla piparit. Paista ne uunin alatasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia. Piparit sopivat hyvin glögin ja juustojen kaveriksi.

Haluatko lukea koko jutun?

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu tästä

🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä
Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia.

🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme
Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon. 

🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä.
Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.

📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!

Lehti + Digitilaus sisältää

  • 10 painetun lehden numeroa vuodessa.
  • lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
  • vain verkossa julkaistavat jutut.
  • näköislehden.
  • arkiston vuodesta 1941.

Digitilaus sisältää

  • lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
  • vain verkossa julkaistavat jutut.
  • näköislehden.
  • arkiston vuodesta 1941.
kuminareseptiruokaohje

Suomen Luonto tekee hyvää!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!