Kuminapellon ohi kävellessä huomaa tuoksun. Valkoisin pienin kukin kukkiva kumina ei ulkonäöllään koreile, mutta tuoksu on sitäkin mieleenpainuvampi. Mausteenakin sen voimakas aromi jakaa mielipiteitä.
Kuva: Marika Eerola
Teksti: Johanna Mehtola
Kuminapellon ohi kävellessä huomaa tuoksun. Valkoisin pienin kukin kukkiva kumina ei ulkonäöllään koreile, mutta tuoksu on sitäkin mieleenpainuvampi. Mausteenakin sen voimakas aromi jakaa mielipiteitä.
Suomi on yllättäen maailman johtavia kuminan viejiä. Pitkä valoisa kasvukausi takaa mausteelle hyvän aromin, ja niinpä suomalaista kuminaa käytetään mausteena yli 40 maassa. Osasta siemeniä tislataan öljyä, jota käytetään aromiaineena esimerkiksi kosmetiikkateollisuudessa.
Kuminan siemenet sopivat maustamaan vaikkapa leipätaikinoita, keittoja, patoja ja kastikkeita. Erityisen hyvin se sopii kaali-, juusto- ja kalaruokiin.
KUMINALLA TERÄSTETTYJÄ RESEPTEJÄ, OLE HYVÄ!
Kuminaporkkanat 0,5 kg porkkanoita vettä 2 rkl voita 1 sipuli 1–2 rkl vehnäjauhoja suolaa ripaus muskottia 1 tl kuminaa
Kuori ja viipaloi porkkanat kiekoiksi. Keitä porkkanakiekot vähän suolatussa vedessä noin 15 minuuttia. Viipaloi sipuli ja ruskista kevyesti, lisää jauhot ja vähän porkkanoiden keitinlientä. Mausta ja lisää porkkanakiekot. Anna hautua vielä miedolla lämmöllä viitisen minuttia.
Kuori ja raasta lanttu. Sulata voi kattilassa ja lisää lantturaaste. Anna raasteen kiehua voissa. Lisää kasvisliemi ja anna keiton kiehua ensin 10 minuuttia. Kuori ja raasta perunat ja lisää perunaraaste keittoon. Anna kiehua vielä 10 minuuttia. Lisää kerma ja mausteet, kuumenna. Ripottele persiljasilppua keiton koristeeksi. Nauti paahdetun tumman leivän kera.
päälle 1 dl parmesaaniraastetta & 1 tl kuminansiemeniä
Sekoita jauhot, sokeri, suola ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon parmesaanijuusto, kuminansiemenet ja kananmuna. Vaivaa taikina palloksi ja kauli se sentin paksuiseksi levyksi. Sekoita parmesaaniraaste ja kuminansiemenet ja ripottele seosta taikinalevyn päälle tasaiseksi kerrokseksi. Tee piparkakkumuotilla piparit. Paista ne uunin alatasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia. Piparit sopivat hyvin glögin ja juustojen kaveriksi.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Villivihannesten paras kausi on juuri nyt käsillä. Mitä sinä olet valmistanut villejä kasveja hyödyntäen? Jaa herkullinen reseptisi Suomen Luonnon lukijoille.