Kuuntele sammakon kurnutusta ja rupikonnan urputusta
Sammakot aloittavat kevätkarkelonsa ja pian tuloksena ovat ojia, puroja ja rantoja koristavat kiinteät kutumatot. Siis jos asialla on ollut sammakko tai viitasammakko. Maamme kolmas sammakkolaji rupikonna kutee pienet munansa hienostuneesti kuin helminauhalle.
Sammakot aloittavat pian kutupuuhansa. Kuva: Nimimerkki M. T. / Ikkunasuomenluontoon.fi
Teksti: Johanna Mehtola
Sammakot aloittavat kevätkarkelonsa ja pian tuloksena ovat ojia, puroja ja rantoja koristavat kiinteät kutumatot. Siis jos asialla on ollut sammakko tai viitasammakko. Maamme kolmas sammakkolaji rupikonna kutee pienet munansa hienostuneesti kuin helminauhalle. Sammakon ja viitasammakon kudun erottaa siitä, että viitasammakon kutu painuu yleensä vesistön pohjalle.
Sammakon tunnistaa kurnutuksesta, harvinaisemman viitasammakon pulputuksesta ja rupikonnan harvakseltaan kuuluvasta ääntelystä urp-urp. Kurnutus, pulputus ja urputus kuuluvat keväässä, sillä niillä koiras houkuttelee naarasta luokseen.
Kaikki sammakkolajimme sekä niiden kudut ovat rauhoitettuja. Kutua ei siis saa ottaa käteen saati purkkiin. Munien kehitystä nuijapäiksi ja pikkusammakoiksi voi seurata ojan, puron tai lammen rannalla. Samalla näkee monta muutakin kevään merkkiä.
Sammakko Rana temporaria
Tavallinen sammakko on yleisin sammakkoeläimemme. Sen tunnistaa ulkonevista silmistä ja sileästä ihosta. Väritykseltään se saattaa vaihdella, mutta selkä on usein tummankirjava ja vihreä. Vatsapuolelta eläin on vaaleampi ja siitä voi erottaa marmorikuviota.
Liikkuessaan sammakko loikkii.
Rupikonna Bufo bufo
Olemukseltaan vantteran rupikonnan iho on kuiva ja siinä on runsaasti nystyröitä. Väriltään se on ruskea, vatsapuolelta vaalea tai harmaa. Paikkauskollinen rupikonna liikkuu vasta hämärän tai pimeän laskeuduttua kävellen, sillä sen takajalat ovat lyhyemmät kuin loikkivalla sammakolla.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Kudulle juuri näihin aikoihin käyviä haukia elää miltei kaikissa järvissämme, joissa ja meressä. Kalat hakeutuvat matalille rannoille kasvillisuuden sekaan kutemaan, laskemaan mätinsä ja maitinsa. Naaras päästää mätiä useampaan kohtaan turvatakseen poikasille riittävän ravinnon.
Nuijapäitä ja pieniä sammakoita näkee paljon, mutta aikuisia sammakoita harvoin. Syövätkö monet eläimet sammakoita? Onko jokin laji erikoistunut sammakoiden syöjäksi?