Jorma Luhta on kuvannut Lapin muutosta 1970-luvulta lähtien.
Kuva: Jorma Luhta
Teksti: Jouni Tikkanen
Uutinen tuli ulkomailta, mutta se koskee hyvin kouriintuntuvasti Suomen luontoa: Pohjoiset alueet lämpenevät yli kaksi kertaa maapallon keskilämpötilaa nopeammin, ja elokuusta 2014 syyskuuhun 2015 Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa mittasi arktisella alueella satavuotisen mittaushistorian korkeimman keskilämpötilan. Ennätykset paukkuivat. Käyrät menivät katosta läpi. Koko maailman keskilämpötila kohosi vuonna 2015 ensi kertaa yli asteen esiteollista aikaa korkeammalle.
Ilmaston lämpeneminen on kuitenkin äärimmäisen monimutkainen ilmiö, ja tutkijat asettelevat sanansa varovasti, kun puhuvat sen yhteydestä vaikkapa myyräsyklien katoamiseen. Moni luonnonystävien merkille panema ilmiö viittaa silti samaan suuntaan.
Luontokuvaaja Jorma Luhta voi jo oman elämänsä kokemuksella kertoa, että arktinen luonto on muuttunut. Nämä hänen kuvansa on julkaistu myös Suomen Luonnossa 1/2016, jossa Luhta kertoo Lapin muutoksesta 1970-luvulta tähän päivään.
Katso myös Juha Takasen upea lyhytdokumentti Tähtien alla, joka kertoo Luhdan työstä, luontokuvauksesta ja suomalaisesta luonnosta:
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Mihin ihmiskunnan toiminta maapallollamme johtaa? Jos monimuotoinen elämä jatkaa tuhoutumistaan, se on ihmiskunnankin loppu. Vai pitäisikö jaksaa uskoa, että ihmisellä riittää älyä estää katastrofi?
Elinympäristöjen heikentyminen ja luonnon monimuotoisuuden romahdus ovat vakava uhka ihmiskunnalle ja vaikuttavat haitallisesti jo kahteen viidestä ihmisestä maailmassa.