Äänisarja ti ti tsääää tsäää tsääää tsääää kuuluu suomalaiseen havumetsään! Hömötiainenhan se on äänessä.
Tiaiset ovat tärkeä mittari luonnon monimuotoisuuden toteutumisesta. Kuvat: Samuli Haapasalo
Teksti: Samuli Haapasalo
Äänisarja ti ti tsääää tsäää tsääää tsääää kuuluu suomalaiseen havumetsään! Hömötiainenhan se on äänessä. Hömötiainen antaa mitä suurimmassa määrin metsäluonnolle luonnetta ja tunnelmaa.
Harmaa selkä, vaaleampi vatsa, pieni musta kurkkulappu ja komean musta baskeri päälaella sekä tuo jännä, erottuva ääni, siinäpä hömppärin tuntomerkit!
Hömötiainen on kauniiden havu- ja sekametsien lintu. Kun hömötiainen on äänessä, kertoo se, että metsän monimuotoisuus toteutuu. Jos hömötiaisen ääni jää kuulumatta, puuttuu jotakin aivan olennaista. Keväthangilla kannattaa kuunnella hömppäriä!
Hömötiainen on muidenkin tiaisten tapaan kolopesijä. Se haluaa kuitenkin lähes aina itse kaivaa pesäkolonsa pehmeään lehtipuuhun. Pesimäajan vähitellen lähestyessä kuuluu metsästä myös haikea tjyyy tjyyy tjyyy tjyyy -äänisarja.
Tiaispöntölläkin hömppäriä voi kyllä auttaa. Silloin pönttö on syytä täyttää lentoaukon yläreunaa myöten kutteripurulla. Hömötiainen saa siitä hommia ja pesäkolon rakentamiseen ja esittelemiseen liittyvät kosiomenotkin järjestyvät. Lahopökkelönkin voi tarjota hömölle nakerrettavaksi.
Hömötiainen on metsän kaunis tiitiäinen, ympäri vuodenkierron!
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
"Linturetkellä"-juttusarjassa seurataan retkeillen vuoden kiertoa pohjoisessa: Suomessa, Norjan Ruijassa Varanginvuonolla ja Virossa, välillä hieman kauempanakin Skotlannissa, jopa Galapagossaarilla. Lintujen lisäksi siinä kohdataan myös nisäkkäitä, muuta luontoa ja mielenkiintoisia retkipaikkoja.
Samuli Haapasalo on pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuva: Pekka Nurminen
Jalohaikaran ensimmäinen pesintä Suomessa oli vain ajoituskysymys, sillä niiden vierailut Suomenlahden pohjoispuolella ovat yleistyneet selvästi viime vuosina.
Gotlannissa kelpaa lintuharrastajan lomailla. Siivekkäitä voi havainnoida maisemamatkailun lomassa ja kulttuurikohteeksikin löytyy museollinen lintumaalari Lars Jonssonin töitä.