Kuovin huuto kuuluu erottamattomasti rantaniittyjen ja viljelysmaiden tunnelmaan.
”Kuovin kauaskantavat, soinnukkaat huiluäänet kuuluvat alituiseen linnun olinpaikoilta: kutsuhuuto kuooi, muuttolennossa kuui tai kui – kui – kuu, varoitus kiihkeä kivivivi. Soidinlaulu alkaa hitailla vihellyksillä kuoo – kuoo – kuoo, jotka tihenevät ja puhkeavat lopuksi sointuvaksi liverrykseksi.” Näin runollisesti ja samalla tarkasti kuvaa kuovin huutoja Olavi Hildén. Hänen loisteliaita äänikuvauksiaan voi lukea mm. vanhasta Retkeilijän lintuoppaasta, josta löytyy tämäkin sitaatti. Josko se osuisi käsiin antikvariaatista?
Kuovi on kookas, ryhdikäs, jopa Euroopan suurin kahlaaja. Linnulle äänen ohella on tunnusomaista pitkä, voimakkaasti käyrä nokka. Kuovin käytös on valpas.
Lajin voi sekoittaa vain pikkukuoviin, Lapin lintuun, jota nähdään muuttoaikoina toukokuun taitteessa etelässäkin. Kuovin levinneisyys ulottuu sekin Lapin keskiosiin ja jopa Jäämeren äärelle, missä kuovi pesii Varanginvuonon rantaniityillä.
”Kun sä kuulet kuovin äänen, älä mene järven jäälle.”
Kuovi muuttaa pienissä parvissa, joissa on joskus kymmeniäkin lintuja. Erikoista on naaraiden paluumuutto, ”syysmuutto”, joka on alkanut jo touko-kesäkuun vaihteessa, kun useat lajit ovat vielä saapumassa kevätmuutollaan. Koiras jää yksin hoitamaan poikuetta.
Kuovi on Etelä-Pohjanmaan lakeuksien maakuntalintu. Siellä lintu on runsaimmillaan. Viljelystapojen muutokset, petonisäkkäät ja jopa metsästys muutolla ovat arveltuja syitä kuovin vähentymiseen, joka näkyy ainakin etelässä.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
"Linturetkellä"-juttusarjassa seurataan retkeillen vuoden kiertoa pohjoisessa: Suomessa, Norjan Ruijassa Varanginvuonolla ja Virossa, välillä hieman kauempanakin Skotlannissa, jopa Galapagossaarilla. Lintujen lisäksi siinä kohdataan myös nisäkkäitä, muuta luontoa ja mielenkiintoisia retkipaikkoja.
Samuli Haapasalo on pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuva: Pekka Nurminen