Pulmussirri lie saanut nimensä talvipuvustaan, jonka värit tuovat mieleen pulmusen.
Kuvat: Samuli Haapasalo 26.5.2018
Teksti: Samuli Haapasalo
Pulmussirri lie saanut nimensä talvipuvustaan, jonka värit tuovat mieleen pulmusen.
Pulmussirrejä tavataan Itämeren rannoilla vähälukuisesti lähinnä syysmuutolla, meillä esim. Porin Yyterissä ja Perämeren rannoilla. Nyt pulmussirri yllätti kevätmuutolla Viron Läänemaan Haversvin kahlaajarannalla. Kolme muutolta laskeutunutta pulmussirriä juoksenteli terhakkaana rantavesissä.
Hauskasti jokaisen pulmussirrin puku oli omassa vaiheessaan. Yhdellä oli kauniin ruskea pesimäajan vaatetus, toinen oli välimuodossa ja kolmas vielä lähempänä talvista asuaan. Kaikissa puvuissaan lintu oli kuitenkin helposti määritettävissä, sikäli kuin sirrit nyt koskaan ovat helpoimpia! Lennossa erottuu vielä vahva siipijuova ja ääni on aika terävä moneen muuhun sirriin verrattuna.
Sekin on erityistä pulmussirreissä, että ne talvehtivat kaukana etäläisen pallonpuoliskon mantereiden eteläosissa ja kevätmuuton päämäärä näillä kolmellakin sirrillä oli taas kaikkein pohjoisimpiin arktisen alueiden pesimäpaikoille. Siksi ne olivat liikkeellä vasta toukokuun viimeisellä viikolla 26.5.2018.
Nämä sirrit kertovat samalla yhdestä Viron lintupaikasta, Haversvin rannasta. Lisää Haversvista ja läntisen Viron linturetkikohteista löydät eilen 7.6.2018 ilmestyneestä Suomen Luonnon numerosta 5/2018. Viron 100-vuotisjuhlavuonna on mielenkiintoista tutustua läheisen naapurin lintuihin ja kauniiseen luontoon.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
"Linturetkellä"-juttusarjassa seurataan retkeillen vuoden kiertoa pohjoisessa: Suomessa, Norjan Ruijassa Varanginvuonolla ja Virossa, välillä hieman kauempanakin Skotlannissa, jopa Galapagossaarilla. Lintujen lisäksi siinä kohdataan myös nisäkkäitä, muuta luontoa ja mielenkiintoisia retkipaikkoja.
Samuli Haapasalo on pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuva: Pekka Nurminen
Jalohaikaran ensimmäinen pesintä Suomessa oli vain ajoituskysymys, sillä niiden vierailut Suomenlahden pohjoispuolella ovat yleistyneet selvästi viime vuosina.
Gotlannissa kelpaa lintuharrastajan lomailla. Siivekkäitä voi havainnoida maisemamatkailun lomassa ja kulttuurikohteeksikin löytyy museollinen lintumaalari Lars Jonssonin töitä.