Kesytön silkkiuikku on äärimmäisen ilmeikäs. Taistelua ja toisaalta hellää huolenpitoa on upeaa seurata.
Teksti: Samuli Haapasalo
Eilen osuin taisteleviin uikkuihin. Kesytön silkkiuikku on äärimmäisen ilmeikäs. Töyhtöineen ja ”partoineen” se pörhistää päänsä jos minkälaisiin ilmeisiin. Tappeluissa siitä tulee tuiman ja hurjan näköinen. Kuivakkaat korisevat, kantavat äänet täydentävät erikoista olemusta.
Vaikka uikuilla on jo poikaset, kahinaa riitti reviireistä ja kalavesistä. Vesi loiskui näyttävissä takaa-ajoissa. Pään höyheniä pörhisteltiin todella näyttävästi.
Asetuttiin myös uhkaavasti vastakkain ja haastettiin. Yleensä vähän miteltiin ennen kuin väistettiin. Ilmeikästä leikkiä!
Mutta hauska oli nähdä myös rauhallinen hetki, kun toinen puolisoista ruokki toisen selässä keikkuvia poikasia pikkukaloilla.
Vaikka silkkiuikku on kesytön lintu, voi hiljaa paikallaan istuen seurata uikkujen kalastusta, toraa ja myös hellää huolenpitoa poikasista.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
"Linturetkellä"-juttusarjassa seurataan retkeillen vuoden kiertoa pohjoisessa: Suomessa, Norjan Ruijassa Varanginvuonolla ja Virossa, välillä hieman kauempanakin Skotlannissa, jopa Galapagossaarilla. Lintujen lisäksi siinä kohdataan myös nisäkkäitä, muuta luontoa ja mielenkiintoisia retkipaikkoja.
Samuli Haapasalo on pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuva: Pekka Nurminen
Jalohaikaran ensimmäinen pesintä Suomessa oli vain ajoituskysymys, sillä niiden vierailut Suomenlahden pohjoispuolella ovat yleistyneet selvästi viime vuosina.
Gotlannissa kelpaa lintuharrastajan lomailla. Siivekkäitä voi havainnoida maisemamatkailun lomassa ja kulttuurikohteeksikin löytyy museollinen lintumaalari Lars Jonssonin töitä.