Talvella salaattikin saa olla tuhdimpaa. Jääsalaattia ja muita lehtisalaatteja tukevoittamaan voi lisätä lehtikaalia tai sen sukulaista mustakaalia
Kuva: Jouni Tikkanen
Talvella salaattikin saa olla tuhdimpaa. Jääsalaattia ja muita lehtisalaatteja tukevoittamaan voi lisätä lehtikaalia tai sen sukulaista mustakaalia.
Tätä alun perin Italiasta lähtöisin olevaa C-vitamiinipommia saa nyt myös ruukussa muiden salaattien ja yrttien tapaan.
Mustakaalia kutsutaan myös palmukaaliksi, sillä täysikasvuisena lehdet ovat kapeat ja pitkät kuten palmulla.
Mustakaali kestää hyvin kuumentamista ja paistamista, joten se sopii hyvin myös lämpimiin ruokiin.
MUSTAKAALILLA PIRISTETTYJÄ RESEPTEJÄ, OLE HYVÄ!
Mustakaalipirtelö 1 ruukku mustakaalia
½ ruukku basilikaa Basilikaa
Korianteria maun mukaan
1 avokado
½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl cashewpähkinöitä
2 limeä kuorittuna ja pilkottuna
kylmää vettä
Mittaa aineet tehosekoittimeen ja pyöritä tasaiseksi juomaksi. Lisää kylmää vettä tarpeen mukaan.
Pilko sipulit ja paista niitä hetki pannulla, halkaise tomaatit ja lisää ne sipuleiden sekaan. Pilko mustakaalin lehdet ja lisää ne sipuli–tomaattiseokseen. Sekoita lehtiä paiston ajan, jotta ne eivät kärähdä. Lisää halutessasi paistokseen lopuksi fetajuustoa.
Keitä spagetti suolalla maustetussa vedessä.
Silppua lehtikaali, halkaise ja pese purjo, leikkaa vaalea osa ohuiksi renkaiksi. Raasta sitruunan kuori.
Kuumenna öljy ja kuullota purjorenkaita muutama minuutti. Lisää mustakaali ja vesi, liemikuutio, sitruunan kuoriraaste ja sitruunamehu. Hauduta kastiketta noin 10 minuuttia.
Kuori ja rouhi pistaasipähkinät.
Sekoita kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää kerma ja rouhittu valkopippuri ja lämmitä seos.
Valuta spagetti. Lisää kastike joukkoon. Sekoita vielä pistaasipähkinät pastan sekaan.
Mustakaali–juustolevite 1/2 ruukkua mustakaalia
1/2 ruukkua basilikaa
1 rasia pehmeää vuohenjuustoa
ripaus suolaa
mustapippuria
loraus hunajaa
Silppua mustakaalin ja basilikan lehdet. Sekoita kaikki aineet tahnaksi.
Nauti vaalean, rapean leivän tai hapankorpun kanssa.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Villivihannesten paras kausi on juuri nyt käsillä. Mitä sinä olet valmistanut villejä kasveja hyödyntäen? Jaa herkullinen reseptisi Suomen Luonnon lukijoille.