Talvella salaattikin saa olla tuhdimpaa. Jääsalaattia ja muita lehtisalaatteja tukevoittamaan voi lisätä lehtikaalia tai sen sukulaista mustakaalia.

Tätä alun perin Italiasta lähtöisin olevaa C-vitamiinipommia saa nyt myös ruukussa muiden salaattien ja yrttien tapaan.
Mustakaalia kutsutaan myös palmukaaliksi, sillä täysikasvuisena lehdet ovat kapeat ja pitkät kuten palmulla.

Mustakaali kestää hyvin kuumentamista ja paistamista, joten se sopii hyvin myös lämpimiin ruokiin.


MUSTAKAALILLA PIRISTETTYJÄ RESEPTEJÄ, OLE HYVÄ!

Mustakaalipirtelö
1 ruukku mustakaalia
½ ruukku basilikaa Basilikaa
Korianteria maun mukaan
1 avokado
½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl cashewpähkinöitä
2 limeä kuorittuna ja pilkottuna
kylmää vettä

Mittaa aineet tehosekoittimeen ja pyöritä tasaiseksi juomaksi. Lisää kylmää vettä tarpeen mukaan.

Mustakaali–kirsikkatomaattipaistos
1 ruukku mustakaalia
1 rasia kirsikkatomaatteja
1–2 sipulia
1 kokonainen valkosipuli
(fetajuustoa)
öljyä

Pilko sipulit ja paista niitä hetki pannulla, halkaise tomaatit ja lisää ne sipuleiden sekaan. Pilko mustakaalin lehdet ja lisää ne sipuli–tomaattiseokseen. Sekoita lehtiä paiston ajan, jotta ne eivät kärähdä. Lisää halutessasi paistokseen lopuksi fetajuustoa.

Mustakaalipasta
400 g spagettia
1 ruukku mustakaalia
300 g purjoa
2 tl sitruunan kuorta raasteena
1 rkl oliiviöljyä
3 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
4 rkl sitruunanmehua
1 1/2 dl pistaasipähkinöitä rouhittuna
2 dl ruokakermaa
1 tl rouhittua valkopippuria

Keitä spagetti suolalla maustetussa vedessä.
Silppua lehtikaali, halkaise ja pese purjo, leikkaa vaalea osa ohuiksi renkaiksi. Raasta sitruunan kuori.
Kuumenna öljy ja kuullota purjorenkaita muutama minuutti. Lisää mustakaali ja vesi, liemikuutio, sitruunan kuoriraaste ja sitruunamehu. Hauduta kastiketta noin 10 minuuttia.
Kuori ja rouhi pistaasipähkinät.
Sekoita kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää kerma ja rouhittu valkopippuri ja lämmitä seos.
Valuta spagetti. Lisää kastike joukkoon. Sekoita vielä pistaasipähkinät pastan sekaan.

Mustakaali–juustolevite

1/2 ruukkua mustakaalia
1/2 ruukkua basilikaa
1 rasia pehmeää vuohenjuustoa
ripaus suolaa
mustapippuria
loraus hunajaa

Silppua mustakaalin ja basilikan lehdet. Sekoita kaikki aineet tahnaksi.
Nauti vaalean, rapean leivän tai hapankorpun kanssa.

Haluatko lukea koko jutun?

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu tästä

🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä
Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia.

🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme
Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon. 

🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä.
Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.

📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!

Lehti + Digitilaus sisältää

  • 10 painetun lehden numeroa vuodessa.
  • lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
  • vain verkossa julkaistavat jutut.
  • näköislehden.
  • arkiston vuodesta 1941.

Digitilaus sisältää

  • lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
  • vain verkossa julkaistavat jutut.
  • näköislehden.
  • arkiston vuodesta 1941.
mustakaalireseptiruokaohje

Suomen Luonto tekee hyvää!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!