Punaposkiset puolukat kypsyvät parhaillaan metsissämme. Puolukkaa poimitaan vuosittain noin 100 miljoonaa kiloa, josta kaupalliseen käyttöön menee 5–10 miljoonaa kiloa.
Kuva: Seppo Parkkinen
Teksti: Johanna Mehtola
Punaposkiset puolukat kypsyvät parhaillaan metsissämme. Puolukkaa poimitaan maassamme vuosittain noin 40 miljoonaa kiloa metsissä kypsyvästä noin 350 miljoonan kilon sadosta. Puolukka onkin poimituin ja eniten käytetty kotimainen marjamme.
Puolukka sopii niin mehuun, hilloon kuin hyytelöönkin. Se antaa myös pikantin aromin esimerkiksi sämpylätaikinaan tai puuroon.
Hapan puolukka sisältää luontaista säilöntäainetta bentsoehappoa, joten se säilyy hyvin viileässä esimerkiksi survoksena. Marjaa voi myös kuivata ja käyttää kokonaisena tai jauheena leivonnassa tai jälkiruuissa pitkin talvea.
Koko Suomessa yleinen puolukka sisältää paljon flavonoideja, kuituja ja P-vitamiinia.
Tekstiin on 5.9. korjattu vuosittain poimittavan sadon määrä, joka on 40 miljoonaa kiloa eikä 100 miljoonaa kiloa.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Mustikan, puolukan ja suomuuraimen satoja on ennustettu ja tilastoitu jo yli 20 vuotta. Ämpärit täyttyvät, sillä marjastusta harrastaa yli kaksi miljoonaa suomalaista – ja maistuvat marjat eläimillekin.