Mikä ruska-asuisista kasveista on sinusta upein? Osallistu kyselyymme ja Värikäs vuosi -kalenterin arvontaan.
Kuva: Antti Kallio / Luontokuvakauppa.fi
Kun syksyn mittaan valo vähenee ja lämpötilat laskevat, kasvit lopettavat yhteyttämisen. Sen seuraukset ovat kaunista katsottavaa. Alkaa ruska. Lehtivihreä häviää ja lehden muut väriaineet tulevat näkyviin. Karotenoidit tuottavat lehtiin keltaisia ja oranssinpunaisia sävyjä ja antosyaanit punaisia sävyjä.
Maaruska hehkuu kauneimmin mustikan, juolukan, riekonmarjan sekä vaivaiskoivun lehdissä. Puuruskan kuninkaita ovat pihlaja, haapa ja jalot lehtipuut kuten vaahtera.
Värikästä ruskaa saamme ihailla etenkin lämpimän kesän jälkeen aurinkoisina syksyinä, jolloin päivisin on vielä lämmintä ja öisin on pientä pakkasta.
Mikä ruska-asuisista kasveista on sinusta upein? Osallistu kyselyymme 23.10. mennessä. Osallistujien kesken arvotaan Värikäs vuosi -kalenteri (Kirjapaja).
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kysyimme viime numerossamme (SL 7/2016) havaintoja metsäetanoista. Niitä tuli vain kourallinen.
Onkohan nyt jotenkin poikkeuksellisen huono etanasyksy, kun on ollut kuivaa ja lämmintä? Kysytäänpä asiantuntijalta.
Olen ihmetellyt koivua, joka ei olleenkaan ruskaannu. Se pysyy vihreänä ja lehdessä aina alkutalveen, ja vasta pakkasten tultua lehdet putoavat vihreinä. Mistä ilmiö voi johtua?