Olen ikäni kalastellut pienillä lammilla. Umpilammissa, joista ei lähde ja joihin ei tule puroa, on vain ahvenia. Jos lampeen johtaa vähäinenkin puro, siinä on ahventen lisäksi ainakin haukia, usein myös lahnoja, mateita tai särkiä. Miten ahven on päässyt umpilampiin?

 

Ahven on yleisin kalalajimme ja elää kaikentyyppisissä vesissä. Ahven on levittäytynyt jääkauden jäistä vapautuvan Suomenniemen vesiin hyvin aikaisin. Umpilammet eivät ole alun perin olleet umpinaisia vaan muodostuneet sellaisiksi maan kohotessa ja vesistöjen muovautuessa. Soistuminen on myös vähitellen edennyt ja muodostanut umpilampia. Vesi ei virtaa niistä pois avouomia myöten pintavaluntana vaan piilossa suopatjan alla tai vain suodattuen turve- tai maakerrosten läpi.

Yksi selitys ahvenen yleisyyteen umpilammissa on sen leviämishistoria. Ahven on myös hyvä nousija vesien virratessa kevätsulien aikoihin noroissa ja puroissa.

Ahven tulee hyvin toimeen erilaisissa oloissa, joten se on selviytynyt muutoksista elinkykyisenä muiden kalalajien mahdollisesti menehtyessä.

Monipuolista ravintoa käyttävä ahven pärjää ravintokilpailussa monia muita kalalajeja paremmin. Umpilampien ahven voi elää ”tuhatveljinä” tai erikokoisia yksilöitä käsittävänä kantana. Silloin isommat syövät myös pienempiä lajitovereitaan ja kasvavat kookkaiksi.

Luonnonvaraisissa oloissa saattaa hapenpuute tappaa joskus umpilammenkin ahvenet, ja silloin uusia kaloja tulee vain ihmisen avustuksella tai vesien voimakkaasti tulviessa ja muodostaessa lyhytaikaisia nousureittejä.

1900-luvun metsänhoito – lannoitus ja ojitusten ajattelematon toteutus – on saattanut rehevöittää umpilampia ja aiheuttaa happikadon. Myöskään rikkilaskeuman aiheuttamaa happamuutta eivät ahvenet sietäneet. Onneksi hapan laskeuma saatiin kuriin.

Kysymyksessä luetellut kalalajit ovat usein umpilammissakin ihmisen istuttamia. Kansa on vuosisatoja kuljetellut kaloja vesistä toiseen. Ensin kuljetettiin emokaloja, sitten pienpoikasia ja hedelmöitettyä mätiä ja nyt eri-ikäisiä istukkaita. Näin monet kalattomiksi tulleet umpilammet ja aluksi kalattomat sorakuoppien vesialtaat saavat nykyisinkin lyhemmän tai pitemmän elinkaaren kestävän kalastonsa.

Haluatko lukea koko jutun?

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu tästä

🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä
Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia.

🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme
Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon. 

🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä.
Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.

📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!

Lehti + Digitilaus sisältää

  • 10 painetun lehden numeroa vuodessa.
  • lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
  • vain verkossa julkaistavat jutut.
  • näköislehden.
  • arkiston vuodesta 1941.

Digitilaus sisältää

  • lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
  • vain verkossa julkaistavat jutut.
  • näköislehden.
  • arkiston vuodesta 1941.
ahven

Suomen Luonto tekee hyvää!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!