Vuohenputkea puskee tiheinä kasvustoina monenlaisilla kasvupaikoilla: lehdoissa, puronvarsilla, pihoilla, joutomailla ja laitumilla. Hyvä tuntomerkki on kasvin lehti: se on kahteen kertaan kolmisorminen eli kolmihaarainen ja kukat ovat valkoiset tai vihreänvalkoiset.
Kuvaaja: Mauri Leivo
Teksti: Johanna Mehtola
Vuohenputki Aegopodium podagraria
Heimo: Sarjakukkaiskasvit.
Kasvumuoto: Monivuotinen, kookas ruoho.
Koko: 30–100 senttiä.
Varsi: Ontto, nivelten kohdalta täyteläinen, särmikäs, kalju.
Lehdet: Lehdet kierteisesti. Lehtiruoti pitkä, kanta tuppimainen. Lehtilapa kolmiomainen, kahteen kertaan kolmisorminen. Lehdykät pitkulaiset ja puikeat, lehdykän alapinta tavallisesti karvainen.
Kukka: Kukinto pää- ja pikkusarjoista muodostuva kerrannaissarja. Pää- ja pikkusarjat suojuksettomia. Kukat pieniä, verhiö, teriö ja hetiö viisilehtisiä.
Kukinta: Kesä–syyskuussa.
Levinneisyys: Yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa, pohjoisempana harvinainen.
Vuohenputkea puskee tiheinä kasvustoina monenlaisilla kasvupaikoilla: lehdoissa, puronvarsilla, pihoilla, joutomailla ja laitumilla. Hyvä tuntomerkki on kasvin lehti: se on kahteen kertaan kolmisorminen eli kolmihaarainen ja kukat ovat valkoiset tai vihreänvalkoiset.
Sen näköislajit hukanputki, myrkkykatko ja myrkkykeiso ovat myrkyllisiä. Oikean, syötävän lajin varmistamiseksi seuraa vuohenputkikasvuston kehitystä yksi kesä ja varmista näin, että kyseessä on varmasti vuohenputki!
Kasvin nuoria lehtiä voi käyttää pinaatin ja kaalin tapaan. Niistä voi loihtia makoisan keiton, kaali–vuohenputkipadan tai raikkaan salaatin. Samalla niistä saa muun muassa rautaa ja C-vitamiinia.
Vuohenputkea on käytetty kansanlääkinnässä kihti-, nivel- ja virtsarakkovaivoihin sekä rauhoittavana rohtona. Kihdin vaivaaman varpaan kipua on lievitetty käärimällä varvas murskattuihin vuohenputken lehtiiin.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Suomen Luonto -lehti järjesti lauantaina 20. toukokuuta keittiömestari Sami Tallbergin johdolla villivihannesretken Helsingin keväiseen Keskuspuistoon.