Viimeisimmän lokakuussa tehdyn koosteen mukaan kisan osallistujat ovat nähneet 54 nisäkäslajia ja niistä vähintään 963 yksilöä.
Kettu / Nimimerkki Pertti / ikkunasuomenluontoon.fi
Teksti: Alice Karlsson
Nisäkäsharrastaja valkeakoskelainen Olli Haukkovaara käynnisti Nisäkäspinnakisan 4.2.2016:
”Joidenkin aiemmin tavallisten lajien löytämiseksi joutuu tekemään paljon enemmän töitä tänä vuonna kuin aiempina vuosikymmeninä. Piisami on hyvä esimerkki, ennen niitä oli vähän joka paikassa, nyt se on harvalukuinen laji. Samoin isorotta, nyt kun ei ole enää avokaatopaikkoja, ne on selvästi vähentyneet. Kotihiirikin tuntuu nykyisin harvinaiselta, en ole nähnyt lajia varmaan 2000-luvulla kertaakaan, nuorena niitä näki varsin usein. Toisaalta taas moni aiemmin harvalukuinen laji on nyt yleinen, metsäkauris hyvänä esimerkkinä. Ilves on yleistynyt, sen näkemiseen on ainakin täällä Hämeessä nykyään ihan kohtalaiset mahdollisuudet. Saukko on jo ihan peruslaji, aikoinaan sitä piti etsiä ympäri maakuntaa.
Kuinkahan monta nisäkäslajia Suomesta löytää linturetkeilyn ohessa vuoden aikana? Jos kiinnostaa kokeilla, tule mukaan nisäkäspinnakisaan.”
Nämä olivat kisan alkusanat. Melko pian ”linturetkeilyn ohessa” putosi pois ja retkistä tuli nisäkäsretkiä. Osallistujat jopa kävivät hakemassa pinnoja varta vasten. Esimerkiksi muflonihavainto haettiin Säpin saarelta Luvialta.
Kisa on nyt loppusuoralla. Haukkovaaran viimeisimmän (14.10.2016) koosteen mukaan osallistujat ovat nähneet 54 nisäkäslajia ja niistä vähintään 963 yksilöä. Yksilömäärä on paljon suurempi. Esimerkiksi oma karhuhavaintoni on listassa vain yhtenä, mutta sain ihmetellä kuhmolaisella katselukojulla samalla kertaa kolmea kontiota.
Tähän mennessä eniten lajeja (37) on nähnyt helsinkiläinen Harri Muukkonen.
Suomessa on tavattu 82 nisäkästä, joista äärimmäisen harvinaisten valaiden ja hävinneeksi luokiteltujen tammihiiren ja vesikon puuttuminen listalta ei hämmästytä.
Kirittävää vielä kuitenkin on. Täydellinen sarja on saavuttamatta muun muassa lepakoissa, jyrsijöissä ja päästäisissä.
Nyt etsintää suitsii talvi. Mielenkiinnolla seuraamme, kasvaako lajilista enää.
Aika näyttää myös vakiintuuko ja kasvaako nisäkäspinnakisa. Nyt mukana on 72 havainnoitsijaa.
Hirvi / Nimimerkki Pertti / ikkunasuomenluontoon.fi
Suomen Luonto on hankkinut kisaan palkinnot. Kisan voittaja saa Nordik Bear -suurpetopillin ja hopea- ja pronssisijoille yltävät palkitaan Red River Calls Bandit -houkuttelupillillä. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan kirja Atlas of European Mammals.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kirjoitan, toimitan ja hoidan Kysy luonnosta -kirjeenvaihtoa. Sydäntä lähellä ovat kasvien ja eläinten vuorovaikutus sekä eläinten käyttäytyminen. Uskoisin olevani myös luonnon sitkeä puolustaja ja tulistun luonnon turmelemisesta.
Koko viime vuoden nisäkäsharrastajat keräsivät pinnoja. Niitä kertyi kaikista luonnonvaraisista nisäkkäistä kautta maan – orava, siili ja rusakko olivat sieltä helpoimmasta päästä, mutta entäpä susi, hilleri tai kontiainen?