Sain huhtikuun lopulla merestä 2,5-kiloisen kirjolohen, jossa oli mätiä. Mäti oli juoksevaa, voimakkaan väristä ja hyvää mutta liha pehmeää ja harmaata. Johtuuko lihan huono laatu mädistä? Onnistuuko kirjolohen kutu meillä? Missä se kutee?
Kuva: Fungus Guy / Wikimedia Commons
Teksti: Harri Dahlström
Sain huhtikuun lopulla merestä 2,5-kiloisen kirjolohen, jossa oli mätiä. Mäti oli juoksevaa, voimakkaan väristä ja hyvää mutta liha pehmeää ja harmaata. Johtuuko lihan huono laatu mädistä? Onnistuuko kirjolohen kutu meillä? Missä se kutee?
Lohikaloille tunnusomaisen lihan punertavan värin aiheuttaa ravinnosta saatava punainen karotenoidipigmentti, kantaksantiini. Kun kirjolohi valmistautuu kutemaan, sen lihassa olevat väriaineet kulkeutuvat mätimuniin. Koirailla ne menevät maitiin ja pintakudoksiin kutupuvun väritykseksi. Kirjolohet ovat kevätkutuisia, joten tämäkin kala on valmistautunut kutemaan ja siirtänyt väriaineensa mätiin. Samalla kalan liha muuttuu harmahtavaksi.
Kirjolohet eivät kudun lähestyessä syö kovinkaan aktiivisesti vaan käyttävät energiatarpeeseensa muun muassa kudoksiin varastoitunutta rasvaa ja kylkilihaksensa valkuaisaineita. Näin lihan laatu muuttuu voimakkaasti.
Tämän kirjolohen olisi kuulunut jo olla virtavesissä muiden kirjolohien kanssa, jotta sen kudulle olisi ollut jonkinlaisia onnistumisen edellytyksiä. Kirjolohi on virtakutuinen vaelluskala, mutta kotiseuduillaan Pohjois-Amerikan länsirannikolla siitä tunnetaan myös koko ikänsä puroissa ja järvissä eläviä kantoja.
Etelä-Suomessa on tehty havaintoja kirjolohien kudusta ja saatu pyydetyksi jokunen pikkupoikanenkin, mutta pysyvää kantaa ei ole muodostunut. Lisääntyviä kirjolohikantoja on esimerkiksi Etelä-Ruotsissa, Irlannissa ja Itävallassa. Kenties lämpenevä ilmasto tuo niitä meillekin.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Järvessä oli matalassa vedessä ruohojen seassa läpikuultavan vihreää sammakon kutua. Siirsin sen pihalammikkoon, jossa oli ruskea hiekkapohja. Siellä kutu muuttui ruskeaksi. Onko kudulla sellainen puolustusmekanismi, että se muuttaa väriään pohjan mukaan?
Parhaillaan kiihkeimmillään olevat rupikonnien kutupuuhat alkavat heti horroksen jälkeen, jolloin konnat matkaavat jo aiemmilta keväiltä tuttuun lisääntymispaikkaansa. Yhtä naarasta kohti on monta kosijaa, kuten kuvasta näkyy; siinä on yksi naaras alimmaisena, loput ovat koiraita.
Olen pyytänyt lahnoja pian 50 vuotta. Joka vuosi lahnat tulevat kudulle kolmessa erässä. Ensimmäinen partti tulee heti hauenkudun jälkeen, toinen tuomen kukinnan aikoihin ja kolmas juhannuksen tienoilla. Pysyvätkö eri aikoina kutevat lahnat omina kantoinaan?