Nyt on juuri oikea aika valmistautua talveen. Tehtävälistalla on kunnostaa lintulauta, rakentaa ja asentaa siilinpönttöjä sekä kerätä talvikatteita istutusten päälle.
Lehdistä on hyötyä lumen korvikkeena kylmänarkojen pensaiden ja puiden juurilla. Kuva: Jyrki Sahinoja / Vastavalo
Teksti: Heikki Vasamies
Taas ollaan haravan varressa. Pudonneita lehtiä ei oikeastaan tarvitsisi haravoida lainkaan, sillä ne ovat pihanurmelle hyvää lannoitetta. Espoolaisella asuinalueellani koen kuitenkin pientä sosiaalista painetta pitää piha siistinä. Niinpä haravoin lehdet pensaiden ja puiden juurten katteeksi.
Nyt on juuri oikea aika valmistautua talveen. Tehtävälistalla on kunnostaa lintulauta, rakentaa ja asentaa siilinpönttöjä sekä kerätä talvikatteita istutusten päälle. Täällä etelässä lunta on viime talvina ollut vähän. Pakkasjaksojen aikana sekä kasvit että eläimet ovat kovilla kun suojaava lumipeite puuttuu. Mikä olisi hyvä lumen korvike, jolla voisi peitellä istutuksia ja miksei siilinpönttöjäkin?
Turun kasvitieteellisessä puutarhassa moni kylmänarka puutarhakasvi kaktusta myöten saa talveksi ylleen kuivista tammenlehdistä tehdyn vaipan. Tammen lehti on kiinteä ja kova, ja suuren tanniinipitoisuuden vuoksi se maatuu hitaasti.
Tammen lehtiä ei vain joka paikassa ole saatavilla. Suomen Luonnon kasviasiantuntija Seppo Vuokko vinkkaa, että tavallisista metsäpuista haapa voisi olla paras, mutta senkin lehdet kannattaisi kuivattaa ennen levittämistä.
Lehtimassa pysyisi ilmavampana, jos seassa käyttäisi ennen lehtien varisemista kuivatettuja oksia ja vesoja. Niitä ehtisi vielä kerätä mutta ei kunnolla kuivattaa, eli ennakkotyötä vaatisi sekin.
Havuja käytetään paljon katteena, ja ne ovatkin hyviä. Ne pysyvät ilmavina eivätkä herkästi homehdu talven aikana. Vuokko neuvoo että havujen päälle kannattaa levittää hiukan heiniä, jolloin lumipeitto syntyy havujen päälle ja havujen välissä säilyy hyvä ilmatila.
Siilin pöntön pehmikkeet kannattaa valita huolella. Parasta taitaa olla kuiva heinä. Paksukortiset heinät kuten kastikat ovat turhan kovia ja niiden sekaan on vaikeampi muokata kunnon petiä. Niin pöntön pehmikkeitä kuin katteitakin suunnitellessa kannattaa pitää mielessä, että pöntön pitää olla ilmava. Liika kosteus on horrostavalle siilille kohtalokasta.
Pihan takanurkassa on pieni kompostikasa, johon kärrään kitketyt puuntaimet ja rikkakasvit. Hyvä kasattu risukko lehtikasan päällä tarjoaa näkösuojaa niin pikku nisäkkäille kuin linnuillekin.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon päätoimittaja jota pohdituttavat etenkin eliöyhteisöjen ekologia ja evoluutio. Retkillä tulee tutkittua ja kuvattua kaikkea eteen osuvaa, eniten lintuja ja perhosia.
Kesämökillä on kaksi isäntää. Syksyllä kun asumus on laitettu talvikuntoon ja auton perävalot loittonevat pihatiellä, luonto ottaa mökin huomaansa. Pihapiiriin laskeutuva rauha houkuttelee eläimet esiin piiloistaan.
Puut ja muut monivuotiset kasvit, maan pysyvät kasvipeite, vesilammikot ja kompostit lisäävät puutarhan monimuotoisuutta, vaikka kaikkia lajeja ei itse huomaisikaan.