Taas kerran on nähty, miten erilaisia keväät voivat olla. Vuosi sitten talven päättymistä saatiin odotella perinteisen helmikuun oloisessa ilmanalassa huhtikuun puoliväliin.
Teksti: Jorma Laurila
Taas kerran on nähty, miten erilaisia keväät voivat olla. Vuosi sitten talven päättymistä saatiin odotella perinteisen helmikuun oloisessa ilmanalassa huhtikuun puoliväliin. Silloin rysähtikin oikein kunnolla ja varhaiskevät jäi ainakin etelässä vain muutaman päivän pituiseksi. Nyt helmikuu ja maaliskuu ovat olleet lämpimiä ja vähälumisia, maaliskuun puolivälin kylmää henkäystä lukuun ottamatta.
Luonto-Liitto on järjestänyt Kevätseurantoja jo 1961 lähtien. Tänä vuonna kevään edistymistä seurataan seitsemänä viikonloppuna, joista viimeinen on kesäkuun alussa. Näköhavaintojen lisäksi kuunnellaan ääniä: teemalajeina ovat pajulintu, tiltaltti, sirittäjä, sammakko, viitasammakko ja rupikonna.
Havaitsijoiden ja havaintojen määrä on lisääntynyt huimasti vuosikymmenten mittaan. Nyt havaintoja kertyy jo tuhansittain, ja ne kaikki toimitetaan Helsingin yliopiston Luonnontieteelliselle keskusmuseolle.
Seuranta on paitsi hauskaa myös erittäin hyödyllistä. Tällaiset pitkät aikasarjat kerryttävät ainutlaatuista tietoa siitä, minkälaisia muutoksia luonnossa on käynnissä.
Lue lisää Kevätseurannasta lehden sivuilta 28–31. Myös verkkosivuillamme ollaan mukana kevään etenemisessä.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kiljuhanhia levähtää Siikajoella ennätysmäärä nyt toista vuotta peräkkäin. Pitkäjänteisen suojelutyön ansiosta uhanalaisten lintujen kanta on kasvussa.
Kesämökillä on kaksi isäntää. Syksyllä kun asumus on laitettu talvikuntoon ja auton perävalot loittonevat pihatiellä, luonto ottaa mökin huomaansa. Pihapiiriin laskeutuva rauha houkuttelee eläimet esiin piiloistaan.