Pääkirjoitus: Viestintuojia kannattaa kuunnella, ei vaientaa
Öljyn ja kaasun poraaminen aralla Arktiksella on koko ihmiskuntaa ja maapalloa koskeva polttava kysymys. Siitä on syytä avoimesti keskustella eikä vaientaa viestintuojia.
Kuva: Marika Eerola
Teksti: Jorma Laurila
Greenpeacen mielenosoitusiskun Venäjällä tehneiden aktivistien syyttäminen merirosvoudesta on yliampuvaa. Aktivistit yrittivät nousta syyskuun lopulla öljynporauslautalle Petšoranmerellä kiinnittääkseen huomiota öljynporauksen riskeihin arktisilla merialueilla. Öljyn ja kaasun poraaminen aralla Arktiksella on koko ihmiskuntaa ja maapalloa koskeva polttava kysymys. Siitä on syytä avoimesti keskustella eikä vaientaa viestintuojia.
Aktivistien toiminta oli toki lainvastaista, mutta sen tarkoituksena oli nostaa julkiseen keskusteluun äärimmäisen tärkeä ja ajankohtainen asia. Toisin kuin merirosvot, aktivistit toimivat väkivallattomasti ja avoimesti, eivätkä he tavoitelleet omaa etua.
Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tuorein raportti vahvistaa yhä selvemmin, että lähivuosikymmeninä ihmiskunta on pahenevissa vaikeuksissa. Ilmasto äärevöityy, mikä voi tuoda mukanaan ennen näkemättömiä seurauksia.
Monien maiden ja yritysten suhtautuminen Arktiksen lämpenemiseen on lyhytnäköistä ja vastuutonta. Sulaminen nähdään pikemminkin mahdollisuutena päästä käsiksi jäämassojen alta vapautuviin öljy- ja kaasuvaroihin. Suomessakin politiikan ja talouden vaikuttajien yleislinja on, että on mentävä mukaan ”arktiseen osaamiseen” ja ottamaan siitä oma hyöty. Greenpeacen iskun tapaiset mielenosoitukset koetaan kiusallisina bisneksille, etenkin kun mukana oli suomalaisia.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Mihin ihmiskunnan toiminta maapallollamme johtaa? Jos monimuotoinen elämä jatkaa tuhoutumistaan, se on ihmiskunnankin loppu. Vai pitäisikö jaksaa uskoa, että ihmisellä riittää älyä estää katastrofi?
Elinympäristöjen heikentyminen ja luonnon monimuotoisuuden romahdus ovat vakava uhka ihmiskunnalle ja vaikuttavat haitallisesti jo kahteen viidestä ihmisestä maailmassa.