Suomen syvin paikka Päijänteessä olikin yllättäen merkattu väärään kohtaan, sillä järvestä löytyi 10 metriä edellistä syvempi kohta.
Matti Kannela nousemassa sukellukselta Ristinselällä. Kuva Matti Kannela
Teksti: Alice Karlsson
Paikalliset ukot taitavat olla oikeassa. He ovat pitkään väittäneet, että Päijänteen Ristinselän maksimisyvyys on yli sata metriä ja Suomen järvien syvintä kohtaa merkkaava poiju Rappukallion edustalla on väärässä paikassa.
Syvänteen edustalla oleva Rappukallio veden pinnalta kuvattuna. Alla yli sata metriä vettä. Kuva Matti Kannela
Viisi vuotta sitten huhuille pantiin piste. Jyväskyläläinen tekniikkasukeltaja ja -kouluttaja Matti Kannela teki nimittäin virallisen kohdan läheisyydestä löydön – kirkkoveneen mallisen ruhjeen, joka on peräti 10 metriä syvemmällä kuin aiempi ennätys.
Lyödäänkö tämäkin ennätys vielä? Tutkimatonta pohjaa riittää.
Vierailemme vuoden aikana Suomen eri ääripisteissä. Lue Päijänteen vaeltavasta syvänteestä Suomen Luonnosta, joka ilmestyy torstaina 24. maaliskuuta.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kirjoitan, toimitan ja hoidan Kysy luonnosta -kirjeenvaihtoa. Sydäntä lähellä ovat kasvien ja eläinten vuorovaikutus sekä eläinten käyttäytyminen. Uskoisin olevani myös luonnon sitkeä puolustaja ja tulistun luonnon turmelemisesta.
Päijänteen kansallispuistoon ei suinkaan kuulu koko Suomen toiseksi suurin järvi, mutta 15 neliökilometriä sen saaria ja rantoja. Vesialueet on rajattu puiston ulkopuolelle.