Tarkkailetko taivaanilmiöitä? Tänä syksyllä Suomen taivaalle odotetaan ISON-komeettaa. Virallisesti nimellä C/2012 S1 tunnettu kohde tulee näkyviin aamutaivaalle marraskuun lopulla, jolloin se ohittaa auringon.
Kuva: Tiina Kuvaja
Tarkkailetko taivaanilmiöitä? Tänä syksyllä Suomen taivaalle odotetaan ISON-komeettaa. Virallisesti nimellä C/2012 S1 tunnettu kohde tulee näkyviin aamutaivaalle marraskuun lopulla, jolloin se ohittaa auringon.
ISON kuuluu auringonhipojiin. Komeetan etäisyys kotitähdestämme on pienimmillään 28. marraskuuta, tuolloin vaivaiset 1,8 miljoonaa kilometriä. Komeetta on kirkkain lähimpänä Aurinkoa, mutta silloin sitä on myös vaikea nähdä.
Jos jäästä, kivestä, kaasusta ja pölystä koostuva pyrstötähti selviää ohituksesta ehjänä, se saattaa näkyä poikkeuksellisen kirkkaana joulukuun iltataivaalla ja paljain silmin vielä tammikuussa.
Syksyllä näkyy myös muun muassa meteoriparvia, jotka leimuavat tähdenlentoina ja tulipalloina.
21.10. Orionidien parven meteoreja voi osua ilmakehään yli kymmenen tunnissa. 17.11. taivaalla voi nähdä jopa kymmeniä leonideja ja 14.12. jopa 70 geminidiä tunnissa.
Aurinko on tällä hetkellä kiertonsa aktiivisimmassa vaiheessa. Aurinkotuulesta syntyviä revontulia on siksi odotettavissa tänä syksynä ja talvena myös eteläisessä Suomessa.
Uusimmassa Suomen Luonto -lehdessä on juttu taivaanilmiöiden harrastajista ja Ursan Taivaanvahti-palvelusta. Lehti tipahtaa tilaajien postiluukusta perjantaina ja on samaan aikaan ostettavissa irtonumerona lehtipisteistä sekä digiversiona Lehtiluukusta >> Lukuhetkiä!
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kvadrantidit on vuoden ensimmäinen ja yksi komeimmista meteoriparvista. Maksimin on ennustettu osuvan tänään perjantaina iltayhdeksän–kymmenen välille.