Rakenna yrttispiraali, opit jotain permakulttuurista
Suomen Luonto 4/2016 neuvoo lukijaa alkuun muodikkaan puutarhafilosofian, permakulttuurin kanssa. Yrttispiraalin rakentaminen on hauskaa kevätpuuhaa.
Kuva: Ilkka Aula
Teksti: Jouni Tikkanen
Spiraali on muoto, jonka löytää luonnosta muun muassa kotiloiden kuoresta. Permakulttuurissa matkitaan tällaisia luonnon muotoja ja käytetään niitä hyväksi puutarhassa. Ajatus on käyttää hyväksi luonnon omaa voimaa.
Yrttispiraalin rakentaminen aloitetaan etsimällä röykkiö kiviä. Myös tiilet käyvät. Tärkeää on saada kasaan riittävästi kiviainesta, joka sitoo auringon lämpöä ja josta voi rakentaa alaspäin laskevan spiraalin. Tämän päälle kasataan maatuvaa lehtiainesta, joka luovuttaa hajotessaan penkkiin ravinteita. Katteeksi tulee ohuelti multaa.
”Spiraali muodostuu vesitaloudeltaan mielenkiintoiseksi, koska vesi valuu ylhäältä alaspäin”, permakulttuurikouluttaja Ilkka Aula kertoo. ”Kostean paikan kasveja voi istuttaa alas ja kuivan paikan kasveja ylös.”
Ylös kannattaa sijoittaa esimerkiksi timjami ja basilika. Alas kostealle paikalle sopivat sen sijaan minttu, tilli ja sitruunamelissa.
Yrttispiraaliin tulee myös valon ja varjon vaihtelua, koska se on kohtalaisen korkea. Varjon puolelle voi istuttaa vaikkapa sipuleita, jotka viihtyvät melkein missä tahansa.
Korkeuden vuoksi lumi sulaa yrttispiraalin päältä usein ensimmäisenä.
Suomen Luonto 4/2016 neuvoo lukijaa alkuun permakulttuurin kanssa. Lisää vinkkejä lehdessä.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Humalalla oli huono satovuosi Euroopassa 2015, ja samaan aikaan sen kysyntä on moninkertaistunut IPA-oluiden buumin myötä. Mutta onpa humalalla muutakin käyttöä: vanha viljelykasvi on löytänyt uuden paikkansa puutarhojen koristekasvina, Suomen Luonto kertoi tässä jutussa 2011.
Nyt on juuri oikea aika valmistautua talveen. Tehtävälistalla on kunnostaa lintulauta, rakentaa ja asentaa siilinpönttöjä sekä kerätä talvikatteita istutusten päälle.
Parhaillaan elokuvateattereissa pyörivä Virpi Suutarin dokumentti Eedenistä pohjoiseen on vaikuttava kuvaus rakkaudesta, elämästä ja puutarhanhoidosta. Myös Suomen Luonnon toukokuussa 2.5. ilmestyvän numeron teemoja ovat puutarha ja luonnonkasvit.
Puut ja muut monivuotiset kasvit, maan pysyvät kasvipeite, vesilammikot ja kompostit lisäävät puutarhan monimuotoisuutta, vaikka kaikkia lajeja ei itse huomaisikaan.