Retkiruokavinkki: nopea ja helppo risotto vaellukselle
Eräopas Minna Jakosuo vinkkaa vaelluksille sopivan risoton. Se vaatii hieman esitöitä kotona, mutta palkitsee reissun päällä!
Haluan koko ajan löytää uusia makuja vaellusruokiin. Koska vaellan paljon ja teen pitkiäkin reissuja, vaihtelu on tärkeää. Tänä vuonna ennen kuukauden mittaista vaellusta kokeilin paljon erilaisia variaatioita risotosta. Lopulta löytyi helppo tapa saada nauttia risottoa myös reissun päällä.
Risoton valmistaminen on aika hidasta, joten siihen on hölmöä tuhlata polttoainetta vaelluksella. Itse suunnittelen ruoka-asiat yleensä niin, että 10 minuutin kypsennys keittimellä on jo vähän turhankin pitkä aika. Keitän pääasiassa kaasulla, joten yritän pitää kaasunkulutuksen minimissä. Näin ei kerry turhaa painoa rinkkaan.
Jos kotona jaksaa ahkeroida ennen vaellusta, voi reissussa syödä melkeinpä mitä tahansa. Valmistin risottoja kotikeittiössä täysin valmiiksi ja kuivatin ne sitten kasvikuivurilla kuiviksi.
Jos risottoa aikoo kuivata ilman pelkoa pilaantumisesta, ei valmistaessa tule käyttää lainkaan rasvaa. Risotto siis valmistetaan pelkän kasvisliemen avulla. Itse tein kolmea eri makua; sitruunarisottoa, yrttirisottoa ja sienirisottoa. Jokaisen satsin kypsensin rauhallisesti risottoriisipakkauksen ohjeen mukaan muuten, mutta en käyttänyt voita enkä juustoa.
Kun risottomassa oli jäähtynyt, levittelin sen kuivuriin ja kuivasin. Pakkasin sitten tuplis-pusseihin aina yhden annoksen per pussi.
Kun risottopäivä reissussa tuli, lorautin pussiin kylmää vettä viimeistään pari, kolme tuntia ennen ruoka-aikaa. Risotto imi pussissa ollessaan nesteen itseensä ja oli ruokailuhetkellä lämmittämistä vaille valmista.
Lämmitysvaiheessa laitoin kattilaan vielä vähän vettä, jotta risotto ei tarttunut astiaan kiinni. Kun risotto oli parin, kolmen minuutin kuluttua kuumaa, lisäsin joukkoon voita ja parmesaania. Näin herkullinen energiapaukku oli valmis erittäin vähäisellä kaasun käytöllä!
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Villivihannesten paras kausi on juuri nyt käsillä. Mitä sinä olet valmistanut villejä kasveja hyödyntäen? Jaa herkullinen reseptisi Suomen Luonnon lukijoille.