Suomessa talviruokintaa harrastaa noin 500 000 kotitaloutta – ja se on vaikuttanut valtavasti linnustoomme. Kuuluisimmat esimerkit ovat viherpeippo ja sinitiainen, joiden määrät ovat moninkertaistuneet ja levinneet pohjoiseen.
Kuva: Pekka Nurminen / BirdLife Suomi
Teksti: Johanna Mehtola
Mitä aikaisemmin lintujen talviruokinnan syksyllä aloittaa, sitä enemmän saa lintuja pihalleen. Ruokinnan voi aloittaa vaikka keskellä talveakin, mutta linnut, etunenässä talitiaiset, tekevät ruokakartoituksia jo syksyllä. Suomessa talviruokintaa harrastaa noin 500 000 kotitaloutta – ja se on vaikuttanut valtavasti linnustoomme. Kuuluisimmat esimerkit ovat viherpeippo ja sinitiainen, joiden määrät ovat moninkertaistuneet ja linnut ovat levinneet pohjoiseen. Myös tikat ja puukiipijä ovat löytäneet ruokapaikat. Hyvällä tuurilla pihassaan voi nähdä harmaapäätikan, joka on runsastunut, osittain ruokinnan ansiosta. Talitiaisten, sinitiaisten ja keltasirkkujen lisäksi valmiiseen pöytään on lennähtänyt uusia tuttavuuksia kuten tiklejä, urpiaisia ja pyrstötiaisia.
Ruokatarjontakin on muuttunut. Ennen linnuille annettiin pääasiassa kauraa, talia ja auringonkukansiemeniä. Kaura ei ole enää pitkään aikaan ollut esimerkiksi talitiaisten suosiossa, mutta keltasirkuille se maistuu hyvin. Jos tarjolla on proteiini- ja energiapitoisempaa ruokaa kuten maapähkinämurskaa, niin se kelpaa paremmin. Nyt kun tarjolla on myös talipalloja ja pähkinää, pyrstötiaisetkin ovat ilmestyneet ruokinnoille.
Paras yleisruoka ovat auringonkukansiemenet, mieluiten kuorittuina. Ne kelpaavat niin tiaisille, peippolinnuille kuin pikkuvarpusille.
Maamme 250 pesivästä lajista noin 70 jää talvehtimaan ja ovat potentiaalisia talviruokailijoita. Jos haluaa mahdollisimman laajan lajikirjon omalle pihalleen, pitää ruokintapaikkoja olla useassa eri paikassa ja ruokatarjonta mahdollisimman monipuolista. Ruokinta-automaatit on hyvä sijoittaa melko lähekkäin, että linnut löytävät ne. Ikkunat voivat olla linnuille kohtalokkaita, joten automaatteja ei pidä laittaa ikkunan viereen. Ruokintapaikka on syytä pitää siistinä ja ruokintaa jatkaa, kunnes pakkaset loppuvat.
Talviruokkijan muistilista
• aloita ruokinta ensimmäisistä pakkasista
• käytä ruokinta-automaatteja
• poista ruuista muovinen suojaverkko
• tarjoa ruokaa monipuolisesti
• perusta ruokintapaikka etäälle ikkunoista
• pidä paikat siisteinä
• lopeta ruokinta pakkasten loputtua
• ota ilo irti lintujen tarkkailusta
Talviruokailijoiden lempiruokia:
Tiaiset: auringonkukansiemen, maapähkinä (murskattu), rasva ja tali sekä rasvasiemenseospallot ja -pötköt.
Punatulkku, viherpeippo, peippo, järripeippo, nokkavarpunen, tikli ja urpiainen: auringonkukansiemen, maapähkinä (murskattu).
Keltasirkku: kaura, auringonkukansiemen (kuorettomana), hirssi.
Varpunen ja pikkuvarpunen: auringonkukansiemen, maapähkinä (murskattu), kaura, hirssi, rasvasiemenseospallot ja pötköt.
Mustarastas: auringonkukansiemen, maapähkinä (murskattu), rasva ja tali, hedelmät ja marjat.
Kuukkeli, närhi, varis ja harakka: auringonkukansiemen, maapähkinä, rasva ja tali.
(Lähde BirdLife Suomi)
Artikkeli on alun perin julkaistu Suomen Luonnossa 10/2011 ja sitä on muokattu. Osta koko numero 10/11 digitaalisena, hinta vain 2 euroa! Digiversio Lehtiluukussa >>
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Isokoskelo on sopeutunut erinomaisesti sukeltavaan elämäntyyliin. Näitä karaistuneita lintuja jää meille usein paljonkin talvehtimaan. Toisaalta isokoskelo on myös ensimmäisiä muuttolintujamme.
Jos jokainen veden äärellä lentävä valkea lintu on mielestäsi vain lokki, sinun kannattaa osallistua lokkikouluun. Täällä ei päntätä, vaan opetellaan helpot lajituntomerkit kuudesta lokkilajistamme. Lisäkurssina tiirat.