Viini houkuttaa sekä uusia että vanhoja tuttuja. Näin teet perhosbaarin pihalle tai puutarhaan!
Houkuttavan perhossyötin saa sekoittamalla samassa suhteessa punaviiniä ja punaviinietikkaa. Tarjoiluastiaksi sopivat jogurtti- tai viilimukit, jotka täytetään omenansuikaleilla ja ylikypsillä banaaninviipaleilla, jonka jälkeen kupponen täytetään viinisekoituksella. Pikarit ripustetaan narusta oksaan roikkumaan, mutta yhtä hyvin ne voi asettaa tarjolle vaikkapa pöydälle tai parvekkeen kaiteelle.
Kuumilla säillä neste haihtuu nopeasti ja viinisekoitetta joutuu lisäämään lähes päivittäin, mutta sijoittamalla kupit puolivarjoon haihduntaa voi rajoittaa. Viinin tuoksu houkuttelee perhoset todella kaukaa, joten ruokintaa kannattaa kokeilla, vaikka ei perhosparatiisissa asuisikaan.
Kaikki perhoset eivät kuitenkaan baarista perusta. Useimmat kukissa vierailevat kesäperhoset eivät välitä syötistä tuon taivaallista. Sen sijaan monet isot ja näyttävät aikuisina talvehtivat lajit ovat persoja viinille.
Tavallisimpia perhosbaarin asiakkaita ovat suruvaipat, herukkaperhoset, amiraalit ja neitoperhoset. Baarin arvovieraita ovat häiveperhonen ja pikkuhäiveperhonen sekä vieläkin harvinaisemmat isonokkosperhonen ja kirsikkaperhonen.
Ruokinta kannattaa aloittaa jo keväällä, jolloin aikuisina talvehtineet suruvaipat ja herukkaperhoset tulevat mieluusti syötille. Perhosbaarin huippukausia ovat kuitenkin loppukesä ja alkusyksy eli ne hetket, jolloin sekä lajeja että yksilöitä on runsaammin. Erilaiset yöperhoset, lähinnä yökköset, käyvät baarissa läpi kesäkauden.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Tänä vuonna leuto talvi on vaikuttanyt myös perhosiin, sillä vuoden ensimmäinen suruvaippa nähtiin lennossa Tohmajärven Onkamossa lauantaina 4.1.2014. Suruvaippa (Nymphalis antiopa) on varsinkin Suomen etelä- ja keskiosissa tavattu päiväperhonen, jonka tähän aikaan pitäisi kuitenkin olla jo talvehtimassa.
Huippuhyvän perhoskesän myötä yhä useampi mökkiläinen kohtaa Etelä-Suomen metsäteillä ison, sinistä säihkyvän siivekkään. Häiveperhonen ja pikkuhäiveperhonen ovat uusia tulokkaita, jotka runsastuvat vauhdilla.
Viime viikonlopun ja alkuviikon aurinkoiset säät ovat saaneet kevään ensimmäiset hyönteiset liikkeelle. Koko eteläisen Suomen alueella on ilmoitettu tavanomaista runsaammin ensihavaintoja nokkos- ja sitruunaperhosten sekä kekomuurahaisten lisäksi myös muutamasta seitsenpistepirkosta.