Poimulehden kauniit, piparkakkureunaiset lehdet ovat herkullista alkukevään villiruokaa. Nuoret, suppuiset lehdet sopivat erinomaisesti salaattiin, mutta ne maistuvat vaikkapa teenä tai sosekeitossa.
Poimulehden kauniit, piparkakkureunaiset lehdet ovat herkullista alkukevään villiruokaa. Nuoret, suppuiset lehdet sopivat erinomaisesti salaattiin, mutta ne maistuvat vaikkapa teenä tai sosekeitossa. Maassamme kasvaa jopa 25 poimulehtilajia ja lehtien mauissa on eroja. Siksi niitä kannattaakin maistella jo kerätessä.
Poimulehti Alchemilla vulgaris
Heimo: Ruusukasvit.
Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho.
Koko: 10–50 senttiä.
Varsi: Rento, yleensä karvainen.
Lehdet: Tyviruusukkeena ja varrella kierteisesti, varsilehdet pieniä, lapa pyöreä munuaismainen, usein poimuinen.
Kukka: Teriö puuttuu, verhiö säteittäinen, vihertävä–keltainen, 2–4 milliä leveä. Kukat pieninä ryhminä laajassa viuhkossa varren latvassa ja lehtihangoissa.
Kukinta: Touko–elokuu.
Elinympäristö: Pihat, puistot, pientareet, joutomaat, niityt, kedot, kalliot, ojat, rannat ja lehdot.
Levinneisyys: Koko maassa.
Suomessa kasvaa noin 25 poimulehtilajia. Se on helppo tunnistaa poimuisista, piparkakkumaisista lehdistään. Parhaan sadon korjaa alkukesällä nuorista ja nuppuisista lehdistä ennen kukintaa. Myös kukkia voi käyttää esimerkiksi salaatin koristeeksi. Suuren lajikirjon vuoksi lehtiä kannattaa maistella jo niitä kerätessä, sillä eri lajien maut vaihtelevat.
Miedonmakuiset lehdet sopivat juomiin, keittoihin, leivontaan sekä salaattiin. Jos kukkivan kasvuston poistaa, kasvi tekee uusia lehteä syksyyn saakka. Kukkia ja siemeniä voi käyttää mausteena. Kasvilla voi myös värjätä lankoja.
Poimulehti tyrehdyttää verenvuotoja, kiihottaa ruokahalua sekä parantaa ruuansulatusta. Naisten rohtona se tasapainottaa hormonaalista toimintaa ja kuulemma nuorentaa. Poimulehdissä on muun muassa flavonoideja.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Suomen Luonto -lehti järjesti lauantaina 20. toukokuuta keittiömestari Sami Tallbergin johdolla villivihannesretken Helsingin keväiseen Keskuspuistoon.
Villivihannesten kausi on parhaimmillaan. Avuksi ja virikkeeksi keruuseen ja ruuanlaittoon voi ladata Suomen Luonto -lehden Villivihannekset-mobiilisovelluksen. Sovelluksessa esitellään 20 kasvia nokkosesta päivänkakkaraan ja poimulehdestä piharatamoon. Jokaisesta kasvista on kolme herkullista reseptiä keittiömestari Sami Tallbergilta, yhteensä siis 60 reseptiä".