Sini- ja arosuohaukan risteymistä enemmän havaintoja kuin koskaan
Mikko Lantto kuvasi sini- ja arosuohaukan risteymän elokuussa Rovaniemellä.
Kuva: Mikko Lantto
Teksti: Jouni Tikkanen
Harvinaisia suohaukkoja voi olla vaikea erottaa toisistaan, joten lintuharrastajat sanovat usein kiikarissa olevan sirosuon. On siis nähty joko ulkomuodoltaan siro niittysuohaukka tai kovasti samankaltainen arosuohaukka, mutta ei tiedetä kumpi. Joskus kiikariin voi sattua kuitenkin toisenlainen ”sirosuo”, maassamme kohtalaisen yleisen pesimälinnun sinisuohaukan sekä hyvin harvinaisen arosuohaukan risteymä. Tällainen onni potkaisi 10. elokuuta Mikko Lanttoa Rovaniemellä.
”Olimme rengastamassa Aholaisen Antin ja Isomursun Veikon kanssa Aronperällä, Rovaniemellä verkkopyynnillä pikkulintuja, kun tämä haukka lenteli ympärillä ja jäi hetkeksi kiinni verkkoihin. Ihan ei ehditty saada lintua kiinni, mutta sekin oli lähellä”, Lantto kertoo.
Kyseessä on yksi Lapin ensimmäisiä havaintoja sini- ja arosuohaukan risteymästä. Lanton kuvaama yksilö on ehkä voitu havaita aiemmin tänä vuonna, sillä Rovaniemeltä on merkattu yksi havainto vapunpäivänä 2015.
Birdlifen Tiira-havaintojärjestelmän mukaan sini- ja arosuohaukan risteymä on havaittu vuoden 2015 aikana peräti 16 kertaa, kun yhteensä havaintoja on kertynyt vuosien varrella vain 30. Tänä vuonna risteymistä on saatu siis enemmän havaintoja kuin koskaan.
Lantto ilmoitti havainnosta Birdlifen rariteettikomitealle, joka käsittelee tapauksen, mutta alan todennäköisesti paras suomalainen asiantuntija Dick Forsman on jo ehtinyt varmistaa, että määritys on aivan oikea. Lanton havaitseman linnun kuparinruskea rinta ja pään kuviointi viittaavat arosuohaukkaan, mutta siiven kärjessä on yksi harittava sulka liikaa. Sinisuohaukalla niitä on risteymän tapaan viisi, arosuohaukalla neljä.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.