Suomalainen syö reilut viisi kiloa sipulia vuodessa: valkosipuli, punasipuli ja keltasipuli ovat tavallisimmat, mutta niiden lisäksi markkinoilla on parikymmentä muuta sipulia vihreistä salaattisipuleista hopeasipuliin. Poimi tästä itsellesi helppoja ja terveellisiä sipuliruokareseptejä!
Kuva: Johanna Mehtola
Teksti: Johanna Mehtola
Suomalainen syö reilut viisi kiloa sipulia vuodessa: valkosipuli, punasipuli ja keltasipuli ovat tavallisimmat, mutta niiden lisäksi markkinoilla on parikymmentä muuta sipulia vihreistä salaattisipuleista hopeasipuliin.
Syksyn flunssakauteen voi varautua nauttimalla sipulimaitoa tai valkosipulia. Tieteellisesti on todistettu, että sipuli laskee kolesterolia ja vahvistaa immuunijärjestelmää. Terveysvaikutukset perustuvat orgaanisiin rikkiyhdisteisiin ja flavonoideihin.
Sipulin rikkiyhdisteet ovat sulfidipitoisia eteerisiä öljyjä,jotka avaavat hengitysteitä ja helpottavat flunssaista oloa.
Kuori ja viipaloi punasipuli ohuiksi renkaiksi. Mittaa kattilaan vesi, etikka ja sokeri. Anna kiehahtaa.
Lisää viipaloidut sipulit ja keitä noin 10 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Jäähdytä seos kattilassa liemineen ja purkita haaleana.
Kuori, halkaise ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulit miedolla lämmöllä noin vartti.
Lisää hienonnettu valkosipulinkynsi ja kasvisliemi. Anna keiton hautua 45 minuuttia. Mausta.
Laita kulhoon lämpimät nesteet ja hiiva. Lisää sokeri ja suola,sekä loraus öljyä, sekoita. Lisää kaurahiutaleet ja sipulirouhe sekä juustoraaste. Lisää lopuksi vehnäjauhoja niin että taikinaa voi vaivata. Kohota taikinaa puolisen tuntia liinan alla.
Tee taikinasta pötkö ja jaa osiin, pyörittele sämpylöiksi tai litteiksi leipäsiksi ja laita pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota.
Tee ristikkokuviot leipien pintaan, voitele öljyllä ja ripottele halutessasi päälle seesamin siemeniä.
Paista uunin keskitasolla 220 asteessa noin 10 minuuttia.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Villivihannesten paras kausi on juuri nyt käsillä. Mitä sinä olet valmistanut villejä kasveja hyödyntäen? Jaa herkullinen reseptisi Suomen Luonnon lukijoille.