Mikseivät hyttyset putoa kanveesiin, kun niitä huitaisee?
Kuva: irma / Ikkuna Suomen luontoon
Teksti: Kauri Mikkola
Mikseivät hyttyset putoa kanveesiin, kun niitä huitaisee?
Kysyjän näkökulma on kovin inhimillinen, me kun emme osaa lentää. Meistä lentäminen tuntuu niin vaikealta, että pienenkin häiriön pitäisi pudottaa lentäjä.
Hyttynen, jonka siivet iskevät kymmeniä tai satoja kertoja sekunnissa, on erittäin vakaa lentäjä. Sen takasiivet ovat muuntuneet niin kuin kaikilla sääskillä ja kärpäsillä (niitä kutsutaan kaksisiipisiksi) pieniksi hyrrämäisiksi tasapainoelimiksi, joten hyttynen ei menetä helposti tasapainoaan.
Lentävien hyönteisten keskiruumiin rakenne on vahva. Tukirankana on ulkoinen kitiinikuori. Voimakkaat lentolihakset ovat sen sisäpuolella kiinnittyneinä kitiiniliistakkeisiin. Toisaalta siivetkään eivät vahingoitu helposti, koska ne ovat niveltyneet ruumiiseen tyvestään. Ne voivat siis tarpeen tullen taipua miltei minne päin tahansa ja palata nopeasti toiminta-asentoonsa.
Muita vaikuttajia ovat varmaankin kysyjän käden pehmeys, iskun suhteellinen hitaus, osuman mahdollinen viisto kulma sekä hyttysen keveys. Vaikka hyttysen joskus saakin putoamaan lennosta lattialle, otus on tavallisesti pian lennossa taas.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kauri Mikkola vastasi lukijoiden kysymyksiin vuosina 1985–2014. Mikkolan osa-alueella olivat kysymykset, jotka liittyvät selkärangattomiin, matelijoihin ja sammakkoeläimiin.
Olen huitaissut hyttysen kymmeniä kertoja hyyskässä hämähäkinseittiin, mutta vain kahdesti hämähäkki on saanut aterian. Yleensä hyttynen tovin päästä lähtee kaikessa rauhassa lentoon. Miksi hyttyset tarttuvat huonosti seittiin?