Katse taivaalle! Petolintujen tunnistaminen lennossa onnistuu, kun kiinnittää huomiota muotoon, väritykseen ja liikkeisiin.
Teksti: Dick Forsman
Katse taivaalle! Petolintujen tunnistaminen lennossa onnistuu, kun kiinnittää huomiota muotoon, väritykseen ja liikkeisiin.
Varpushaukka (nuori)
Yleisimmin nähtyjä petolintuja ympäri vuoden. Pienikokoinen, leveä- ja lyhytsiipinen mutta pitkäpyrstöinen. Matkalennossa sarja siiveniskuja ja laskeva liitovaihe vuorottelevat. Päältä ruskea tai harmaa, alta tiheään poikkiviiruinen. Väijyy saalista piilossa, saalistaessaan ilmestyy muun muassa pihoihin. Muuttokausi elokuu–lokakuu.
Varpushaukka (nuori).
Tuulihaukka (nuori)
Muuttoaikaan tavallinen avomailla. Pienikokoinen, varpushaukkaa pitempi- ja kapeampisiipinen. Saalistaessaan lekuttelee tunnusomaisesti paikallaan siipiään räpytellen peltojen ja niittyjen yllä. Selkäpuoli punertavan ruskea. Muuttaa elo–syyskuussa.
Tuulihaukka (nuori).
Hiirihaukka (nuori)
Keskikokoinen, tavallisimmin tumman ruskea mutta värimuuntelu on hyvin laajaa. Istuu saalista tähytessään usein näkyvästi tolpalla, langalla tai aidanseipäällä. Lentokuvassa siiven takareunaa kiertää tumma ”surureunus”. Muuttaa elo-lokakuussa, toisinaan kymmenien lintujen parvissa.
Hiirihaukka (nuori).
Mehiläishaukka (nuori)
Muistuttaa suuresti hiirihaukkaa, mutta ei saalista avoimesti kuten tämä. Aikuiset muuttavat elokuun lopulla ja syyskuun alussa, toisinaan kymmenien lintujen parvissa, nuoret myöhemmin,
syyskuun alkupuolelta lokakuun alkuun.
Mehiläishaukka (nuori).
Sinisuohaukka (nuori)
Keskikokoinen. Saalistaa pellon pintaa rauhallisesti risteillen tai ojanvarsia seuraten, piirre, joka erottaa suohaukat muista petolinnuista. Koiras on vaalean siniharmaa mustin siivenkärjin, naaraat ja nuoret linnut ruskeankirjavia, pyrstön tyvi on päältä valkoinen.
Syysmuuttokausi pitkä, elokuulta lokakuulle.
Sinisuohaukka (nuori).
Sääksi (vanha)
Suurikokoinen. Helppo tunnistaa pitkistä, kulmalle taipuneista siivistään sekä laajalti valkoisesta alapuolestaan. Saalistaessaan (kalastaessaan) lekuttelee veden yllä.
Sääksi (vanha).
Ruskosuohaukka (nuori)
Saalistustapa kuten sinisuohaukalla, suosii saalistaessaan ruovikoita, rantoja ja peltoja. Koiras värikäs sinisuohaukkakoiraan tapaan, mutta vatsapuoli on ruskea. Naaraat ja nuoret linnut ovat tasaisen tummanruskeita, pää ja siiven etureuna usein vaihtelevasti vaaleat.
Ruskosuohaukka (nuori).
Piekana (vanha koiras)
Muistuttaa vaaleaa hiirihaukkaa, mutta väri muuntelee paljon, kuten hiirihaukankin. Nähdään tavallisesti myyräjahdissa peltojen yllä tunnusomaisesti paikallaan lekutellen. Syyskuun loppupuolen ja lokakuun muuttaja.
Piekana (vanha).
Nuolihaukka (nuori)
Siro rakenne, muistuttaa suurta tervapääskyä. Saalistaa avomaiden yllä, usein taivaalla korentopyynnissä. Terävät, alta tummat siivet, pään voimakkaat kuviot erottuvat parhaiten. Muuttoaika elokuu loppu – syyskuun loppu.
Nuolihaukka (nuori).
Kanahaukka (vanha)
Muistuttaa mittasuhteiltaan varpushaukkaa, mutta on tätä huomattavasti suurempi, lennossa vakaan ja tukevan oloinen. Näyttäytyy usein sujuvassa matkalennossa avomaiden yli, jolloin säännölliset iskusarjat ja liidot vuorottelevat. Nuori lintu alta tasaisen viiruinen, vanha tiheään poikkijuovainen. Päämuuttoaikaa ovat syyskuun loppupuoli ja lokakuu.
Kanahaukka (vanha).
Ampuhaukka (naaras)
Pienikokoinen. Muistuttaa tavoiltaan nuolihaukkaa, mutta saalistaa tavallisesti aivan maan pintaa seuraten. Pään kuviot nuolihaukkaan verrattuna epäselvät, naaraat ja nuoret päältä ruskeat, vanha koiras harmaa. Muuttokausi elokuu–lokakuu.
Ampuhaukka (naaras).
Muuttohaukka (vanha)
Muistuttaa nuolihaukkaa, mutta isompi ja siivet ovat leveämmät ja lento väkevän tuntuista. Vanha lintu alta poikkijuovainen, nuori pitkittäisviiruinen. Pitkä muuttokausi huipentuu syyskuun jälkipuolelle ja lokakuun alkuun.
Muuttohaukka (vanha).
Merikotka (nuori)
Isokokoinen, suorakaiteen muotoiset siivet ”kuin ladon ovet”, pyrstö lyhyt, pää ja kaula voimakkaat, esiin työntyvät. Yleisvaikutelma tumma, vanha lintu vaaleamman ruskea ja valkopyrstöinen. Muuttokausi syys–lokakuu.
Merikotka (nuori).
Maakotka (nuori)
Merikotkaan verrattuna pyrstö pidempi ja siivet pyöreämmät. Harvalukuiset muuttajat ovat valtaosaksi nuorempia ikäluokkia, joilla selvä valkea siipilaikku ja kaksivärinen pyrstö. Muuttoaikaa syyskuun loppupuoli ja loka–marraskuu.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Seuraamme Pohjois-Pohjanmaalla pesinyttä Selja-nimistä haukkaa. Suomen arosuohaukkojen mysteeri voi avautua gps-paikantimien avulla, ja tätä juttusarjaa lukemalla voit olla mukana, kun se tapahtuu.